• ANAF ia în vizor frizerii și saloanele de înfrumusețare.
  • Dacă operatorul economic refuză să îți dea bon fiscal, ai dreptul la serviciul respectiv gratuit.
  • ANAF deschide  un program de conformare voluntară de declarare a veniturile.

ANAF face controale la saloanele de înfrumusețare, unde evaziunea fiscală este în top. Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, la nivel naţional există aproximativ 37.000 de profesionişti în industria de înfrumuseţare, dintre care 14.000 sunt SRL-uri.

47,7% din saloane și stiliști afirmă că prețurile pentru serviciile de înfrumusețare au crescut între 10% și 20% în pandemie. Un tuns și coafat poate să coste de la cațiva zeci de la lei la câteva sute de lei în centrul capitalei sau în marile orașe. 

În 2020, industria locală de înfrumusețare a fost la un pas de colaps, de unde a cresut munca la negru. În ianuarie 2023, plafonul până la care se aplică impozitarea la normă de venit a fost redus de la 100.000 euro la 25.000 euro. PFA-urile care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei a 25.000 euro sunt obligate să treacă în sistem real în anul fiscal următor. Legea a afectat industria de cosmetică, astfel încât pentru multe dintre încasări nu se mai dă bon fiscal.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

În primele trei trimestre din 2023 ANAF a finalizat 512 acțiuni de control, din care au rezultat 127 de decizii de impunere, cu o valoare totală de 53,5 milioane de lei.

Ce soluții ia ANAF?

ANAF deschide  un program de conformare voluntară de declarare a veniturile pentru saloanele de înfrumusețare. Programul îşi propune să crească gradul de informare a contribuabililor care realizează venituri din activităţi de înfrumuseţare. ANAF susţine că o informare adecvată va reduce riscul amenzilor în cazul unor controale sau inspecţii fiscale.