• Programatori ucraineni renumiți la nivel mondial au pornit atacurile în războiul cibernetic cu Rusia.
  • Un grup de pe platforma de socializare Telegram, numit “Armata IT a Ucrainei”, a adunat până acum peste 311.000 de experți IT motivați să atace Rusia pe frontul războiului cibernetic.
  • Ministrul ucrainean pentru afaceri digitale, Mykhailo Fedorov, îndemnă populația să se alăture grupului. „Ucraina continuă lupta pe frontul cibernetic.”

Armata ascunsă a Ucrainei, cunoscută sub numele de Armata IT a Ucrainei, slăbește puterile guvernului de la Moscova prin atacuri cibernetice. Încă de când a început războiul, grupul de experți IT a reușit să efectueze mai multe atacuri cibernetice asupra Rusiei.  Ținte ale atacurilor au fost site-uri guvernamentale rusești, bănci rusești și burse valutare.

″În primele zile de război, sirenele de raid aerian au sunat timp de 24 de ore la rând – te gândești doar la familia ta, la copiii tăi, la cum să îi ții în siguranță și la adăpost”, a declarat Oleksii, angajat al unei companii de software din Ucraina pentru CNBC.

 Oleksii este acum parte a Armatei IT a Ucrainei și participă la atacurile cibernetice împotriva Rusiei, motivat de daunele pe care războiul le-a adus țării sale”Ca lucrător IT, sper că îmi pot servi țara pe linia frontului digital “, a spus el.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Un alt membru al grupului de pe Telegram, Dave, a declarat pentru CNBC că atacurile sunt efectuate de mii de persoane simultan,ceea ce le garantează succesul.

“Folosesc serverele de pe Google Cloud Platform și creez link-uri care direcționează atacuri către diferite site-uri web “, a explicat Dave.

Gazprom și Sberbank-ținte ale atacurilor cibernetice

Un alt membru al grupului a declarat că a participat personal la un atac împotriva companiei energetice petroliere Gazprom. Acesta a spus că au existat atacuri împotriva băncii rusești Sberbank și inclusiv atacuri împotriva a guvernului. “Există o mulțime de oameni care participă la aceste atacuri, astfel încât nu este nevoie de o perioadă lungă de timp pentru a reuși să punem un serviciu la pământ”, a declarat el pentru CNBC.

Nikita, CEO și co-fondator al unei firme de securitate cibernetică, parte și el a Armatei IT a Ucrainei a declarat pentru CNBC că sunt vizate acum stațiile de benzină rusești pentru următoarele atacuri cibernetice. “Vrem ca ei să ajungă în epoca de piatră și suntem destul de buni la acest lucru”, a spus acesta.

 Conform membrilor, grupul nu este o formă de manifestare a urii contra tuturor rușilor. Aceștia sunt recunoscător rușilor care ajută Ucraina și încearcă prin atacurile cibernetice să le arate totodată crunta realitate despre războiul actual cetățenilor ruși care se află sub cortina propagandei ruse.

După aproape patru săptămâni, Ucraina continuă să trimită un val de atacuri online care să slăbească puterile guvernului de la Moscova.

Moscova a neagă, de pe cealaltă parte a frontului, orice implicare în războaiele sau atacurile cibernetice. La 19 februarie, ambasada Rusiei de la Washington declara pe Twitter că “nu a desfășurat și nu desfășoară niciodată operațiuni “malițioase” în spațiul cibernetic”.