• UE vrea propriul sistem de tip Starlink.
  • Thierry Breton: „Este un instrument crucial într-un conflict, așa cum o demonstrează situația din Ucraina”.
  • SpaceX-ul lui Musk semnează un contract cu John Deere, prin care conectează utilajele agricole la internet.

UE vrea propriul sistem de tip Starlink. Oficialii de la Bruxelles nu vor să se bazeze doar pe tehnologia americană, într-un eventual conflict armat. Până la final de martie vrea să aibă un acord financiar de miliarde de dolari, prin care să dezvolte rețeaua de sateliți. Sistemul va fi numit IRIS², potrivit Politico.

Nici Musk nu stă pe loc. Dar își îndreaptă ochii spre pământ. Semnează un contract cu producătorul de utilaje agricole John Deere. Fermierii din zonele fără acoperire vor putea folosi utilajele autonome, cu conexiune la Starlink.

Cum își face UE propriul Starlink?

IRIS² va avea mii de sateliți care oferă conexiune de mare viteză la internet. Este și un obiectiv strategic, de care pot depinde comunicațiile militare în caz de conflict, așa cum se întâmplă în Ucraina.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

„Este un instrument crucial într-un conflict, așa cum o demonstrează situația din Ucraina”, spune Thierry Breton, comisar european.

Până acum, sunt disponibili peste 3 mld. $ din fonduri dedicate programelor europene spațiale, bani cu care va fi demarat proiectul. Până la Paște vom semna „cel mai mare contract spațial din istoria UE”, promite Breton.

Legislația care permite demararea proiectului IRIS² a fost publicată în 15 februarie 2022, cu câteva zile înainte de invazia rusească.

De atunci, temerile au crescut. Musk a refuzat Ucrainei accesul la Starlink, într-o acțiune contraofensivă care țintea Crimeea, teritoriu sub ocupație rusească.

Ce pași face Elon Musk cu Starlink?

Între timp, Musk se extinde. Semnează un contract cu John Deere, producător de utilaje agricole. Acordul va da fermierilor din zone fără acoperire posibilitatea de a-și conecta utilajele la internet, prin Starlink.

Țina: utilajele de mare precizie, care pot face autonom lucrări de însămânare, îngrijire, recoltare.

Trei sferturi din terenurile agricole din SUA sunt în afara ariei de acoperire a rețelelor mobile, potrivit datelor Departamentului de Agricultură din SUA.

Automatizarea face producția agricolă mai profitabilă și mai prietenoasă cu mediul, scrie Fortune.