• Au găsit alt Soroș. Hansjörg Wyss este noul om negru acuzat de republicanii din SUA.
  • În Statele Unite încep noi dispute legate de bani negri implicați în campaniile electorale.
  • Hansjörg Wyss a donat peste 300 de milioane de euro democraților, din 2016 încoace.

Au găsit alt Soroș. Hansjörg Wyss este noul om negru implicat în manipularea alegerilor din SUA, susțin republicanii. Miliardarul elvețian reprezintă „interferența străină în cursa electorală“. Un „radicalist” cu un „bancomat de bani negri” – așa e portretizat în raportul de opt pagini pregătit de Americans for Public Trust, citat de Bloomberg.

Wyss este un om de business transformat în filantrop. Susține cauze legate de mediu și sănătate. Dar are puține legături cu Soroș, în afară de agenda comună de combatere a pericolelor de mediu. Însă republicanii se agață de caracteristici similare pentru a-l pune în aceeași lumină: apartenența politică, averea impresionantă și originile străine.

Cum răspund democrații?

„Cea mai bună apărare e atacul”, spune Caroline Fredrickson, de la Brennan Center for Justice, un tink tank cu sediul în New York. Republicanii vor să intre în lumina reflectoarelor prin atacuri împotriva unor liberali bogați, cum e Wyss, spune ea. Fredrickson a lucrat în trecut pentru organizații sponsorizate de Wyss, cum ar fi Demos.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Americans for Public Trust (APT) a plătit anul trecut 480.000$ companiei de consultață CRC Advisors, condusă de Leonard Leo, un cunoscut activist conservator. Filiera banilor: toți vin de la DonorsTrust, un fond republican care a primit de-a lungul timpului sute de milioane de dolari de la grupuri legate de Leo, potrivit declarațiilor de la FISC-ul american.

Ambele tabere urmăresc așa zișii bani negri care circulă în politica americană.

Nici Wyss, nici Leo nu au răspuns, deocamdată, acuzațiilor.

Cine e Hansjörg Wyss?

Un lucru e cert. Wyss este un donator important în SUA. Are și de unde. Are o avere estimată de Bloomberg la 10 mld. $, cu 3 mld. $ peste Soroș. Este fondatorul Synthes Holdings AG, companie care dezvoltă echipamente medicale, pe care a vândut-o în 2012 către Johnson & Johnson, cu aproape 20 mld. $ cash.

Din 2016 încoace, a donat 807 mil. $ pentru cauze de mediu. În aceeași perioadă, alți 343 mil. $ au mers către organizații politice care luptă împotriva expansiunii politice a republicanilor.

Fundațiile prin care Wyss face donațiile neagă implicarea în influențarea campaniilor electorale.

Unde e noul Soroș?

Mary Ziegler, profesor de Drept la University of California, spune că republicanii l-au persecutat mediatic pe Soroș ani la rând, pentru a-l transforma în eroul negativ al politicii americane.

Acum, testează terenul cu Wyss sau cu alte personaje asemănătoare, pentru a decide cine e noul Soroș.

„Nu-l vor putea înlocui peste noapte”, spune Ziegler.