Doar 17,5% din companiile din România au organizat în 2020 cursuri de formare continuă pentru lucrătorii proprii, media europeană a fost în acelaşi an fiind de 67,4%, potrivit Blocului Naţional Sindical (BNS), care lansează iniţiativa unui Plan Naţional pentru ocupare şi formare.

Potrivit BNS, doar 17,5% din companiile din România au organizat în 2020 cursuri de formare continuă pentru lucrătorii proprii, media europeană a fost în acelaşi an fiind de 67,4%.

În acest context, având în vedere şi faptul că 2023 este anul european al competenţelor, BNS lansează iniţiativa unui Pact naţional pentru ocupare şi formare şi invită la dialog partenerii sociali reprezentativi.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Scopul Pactului naţional pentru ocupare şi formare este de a creşte calitatea profesională a lucrătorilor din România şi totodată de a le îmbunătăţi şansele de a accede la locuri de muncă de calitate. Potrivit BNS, Pactul înseamnă un set de măsuri de sprijin adresate lucrătorilor dar şi angajatorilor pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă şi de viaţă ale lucrătorilor români.

,,Vrem să creştem calitatea profesională a angajaţilor din România, ceea ce înseamnă, ulterior, şi creşteri de salarii pentru aceştia. Noi, la Blocul Naţional Sindical, am văzut nenumărate cazuri de companii private care folosesc şmechereşte prevederile legale. De exemplu, sunt firme care angajează muncitori pe care îi plătesc cu salariul minim. După ce îi angajează, organizează cursuri interne pentru dezvoltarea competenţelor acestora, încât lucrătorii să poată lucra cu diverse tehnologii, dar ei rămân plătiţi pe salariul minim, precum lucrătorii necalificaţi. Astfel, ei se trezesc că nu au nici măcar o certificare recunoscută la nivel naţional şi european. Iar când aleg să plece într-o altă companie sau sunt daţi afară, lucrătorii pleacă cu aceeaşi ,,etichetă”: de necalificaţi! Aceste lucruri pot fi schimbate cu ajutorul acestui Pact naţional, iniţiativă la care aşteptăm să adere cât mai multe alte organizaţii sindicale, patronale şi angajatori.”, a declarat Dumitru Costin, preşedinte al Blocului Naţional Sindical.

Decizia de a iniţia un astfel de pact a fost luată în şedinţa Biroului Executiv de joi, iar în urma deciziei, BNS pregăteşte deja pentru afiliaţii săi – cele 35 de federaţii membre – modele de pacte sectoriale pentru competenţe.