• Analiștii JP Morgan spun că există în piață aspecte similare cu cele de la apogeul bulei Dotcom.
  • Dominanța companiilor din top 10 seamănă cu situația din anii 2.000.
  • Strategii JP Morgan avertizează asupra riscurilor legate de corecția acțiunilor de top.

Analiștii JP Morgan văd în piață similarități cu situația din timpul bulei Dotcom, din anii 2.000. Câteva companii din tech domină piața și conduc avansul de pe Wall Street. Bursele din SUA sunt la maxime istoric, dar tracțiunea se bazează pe un grup mic de firme. Există riscul unui selloff, avertizează strategii băncii americane, potrivit Bloomberg.

Prețul primelor 10 acțiuni din indexul MSCI USA, inclusiv al celor din grupul Magnificent Seven, au un plus de 29,3% de la final de decembrie. Puțin sub creșterea istorică de 33,2% din iunie 2.000. Mai mult, doar patru sectoare ale industriei sunt reprezentate acum în top. Față de șase, la momentul bulei Dotcom.

Deși mulți analiști resping paralela cu situația din anii 2.000, JP Morgan spune că „sunt mult mai multe similarități decât am crede”.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Vine o nouă bulă Dotcom?

„În termeni absoluți, evaluările companiilor din top 10 sunt mai jos decât în bula Dotcom, iar riscurile legate de dominanță nu au aceeași magnitudine, momentan”, potrivit analizei JP Morgan.

Dar optimismul din jurul Inteligenței Artificiale a ridicat mult cotațiile bursiere, în special pentru companii ca Microsoft sau Nvidia. „Ne așteptăm acum la o corecție, care ar putea fi determinată de un trend inversat în parcursul celor din top 10″.

Ce scenarii care seamănă cu Dotcom vede JP Morgan?

Sunt patru variante identificate de analiștii băncii americane:

1.Vine corecția. Sentimentul de optimism din piața de capital este la un nivel extrem, iar indicii sunt la maxime istorice. Asta arată un risc crescut de inversare a trendului. Din cauza dominanței foarte mari și a poziționării investitorilor, este posibil ca firmele din top 10 să resimtă disproporționat corecția.

2.Companiile din top 10 sunt mai vulnerabile în fața schimbărilor economice decât era așteptat. Mulți dintre cei care domină piața (Apple, Amazon, Tesla, Meta, Google) resimt mai mult decât normal evoluția economică. În condițiile în care economia încetinește în 2024, veniturile și profiturile vor fi mai puternic impactate decât am fi crezut.

3.Revin sectoarele ciclice. Indexul European Quantitative Macro indică o perioadă de „Contracție”. Dar ar putea intra pe „Recovery” în a doua jumătate a anului. Asta ajută în general companiile ciclice, de tip Value, Small Cap sau High Risk. În scenariul ăsta, companiile din afara top 10 vor performa peste cele din top 10.

4.Revine inflația, pe fondul riscurilor geopolitice. Conflictele regionale, în special cele din Orientul Mijlociu, ar putea avea un impact negativ în zona de transport naval, lanțuri de aprovizionare și energie. Prețurile ar putea crește, în plan global, inflația revine, dobânzile de referință rămân sus. Ar însemna o lovitură pentru companiile din top 10.