Săptămâna de lucru de 4 zile a fost unul dintre subiectele de discuție importante la Forumul Economic Mondial de la Davos. Experţii spun că programul de lucru flexibil poate ajuta la păstrarea talentelor şi poate duce la o productivitate mai mare.

Iar cel mai elocvent exemplu sunt Emiratele Arabe Unite. După ce guvernul a introdus o săptămână de lucru mai scurtă la începutul acestui an, aproximativ 70% dintre angajaţi au declarat că au lucrat mai eficient, în timp ce s-a înregistrat o reducere de 55% a absenteismului. Printre dintre motivele pentru care Emiratele au implementat această schimbare sunt creşterea bunăstării personale şi consolidarea relaţiilor de familie şi în comunitate. Însă au observat şi un efect secundar economic pozitiv.

Am discutat despre acest subiect cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Nu știu dacă Arabia Saudită sau Emiratele Arabe sunt cel mai bun exemplu pentru că ei au o altă structură a muncii. Ar trebui să vedem dacă săptămâna de lucru de 4 zile se poate aplica în țările industriale din Europa sau dacă se poate aplica în Statele Unite ale Americii. Și nordicii au o altă structură decât bătrânul continent sau SUA. Nu știu dacă exemplele de acolo le putem lua întotdeauna copy-paste și să punem către noi.

Apropo și de acest lucru, spre exemplu dacă faci o normare a muncii și omul respectiv poate să facă acea normare, să spunem în loc de 5 zile, să facă în 4 zile pe săptămână, teoretic ar avea o zi liberă, dar atunci companiile vor spune „Bun, dacă tu faci ceea ce faci în 4 zile în loc de 5 zile cât te plătim noi, atunci te plătim în 4 zile”. Deci această discuție este cu dus și întors.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.