Muzeul Brukenthal de la Sibiu începe anul cu „Jocuri de putere”, un vernisaj al artistului Adrian Stoleriu. Expoziția prezintă realitatea dură în care trăim, mai ales în contextul tensiunilor geopolitice din prezent.

Chiar dacă jocurile de putere pot fi neproductive și frustrante, ele pot fi rezolvate printr-o analiză complexă. Unde ursul polar poate fi un adevărat vânător, sau chiar să moară de foame, după cum este redat în picturile artistului ”Jocuri de putere” la Brukenthal.

Ce părere are artistul Adrian Stoleriu despre jocurile de putere?

„Nevoia de putere, jocurile de putere sunt, de fapt, parte de identitate din gena noastră umană. Și nu numai umană. Pentru că dacă analizăm bine istoria civilizațiilor, descoperim că aceste jocuri de putere sunt parte de identitate a existenței în sine. Ar fi putut fi o expoziție despre frumos. Despre peisaj, despre frumusețea feminină, despre religie, despre multe alte subiecte care probabil ar fi digerate mai ușor. Dar am ales un subiect dur. Consider ca artist că este important să spun lucrurilor pe nume, să fiu un artist sincer.” spune decanul Facultății de Arte Vizuale și Design, UNAGE din Iași, Adrian Stoleriu.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Este ultima zi pentru expoziția istorică a Bucureștiului „Avatarurile orașului nocturn” la Art Safari

Azi e ultima zi când poți vizita Avatarurile orașului nocturn la Art Safari București, unde mergi printr-o istorie a orașului. În 1895 avem programul pentru serbarea dată în onoarea Principelui Ferdinand și a Principesei Maria de 1 mai 1895, în grădinile Palatului Cotroceni.

Ce conțin meniurile din 1897 sau din 1900? Cremă de creveți, șorbet de portocale în curasao, fazani trufați, potârnichi și fructe proaspete, dar și altele.

Tot la muzeu găsești procesele verbale pentru dueluri cu pistolul, chiar și o trusă de duel din perioada respectivă.

Pe lângă asta, sunt expuse piese istorice din perioada 5000-4000 î. Hr. care aparțin unei culturi antice dezvoltate în sud-estul României de astăzi. În zona Dobrogei și în nord-estul Bulgariei au fost găsite un topor în miniatură din piatră șlefuită și amulete de protecție a culturii Gumelnița din perioada eneolitică.

Sau poți vedea monede antice și contemporane. Alături de ele există și falsuri, iar diferențele sunt vizibile.

Iar dacă ești îndrăgostit, Art Safari, deschide pe 14 și 24 februarie, de Valentine’s Day și Dragobete spectacole „La lumina lumânării”.