• Imobiliarele, bunurile de lux și afacerile bazate pe cash sunt cele mai folosite instrumente pentru spălarea de bani, arată datele Europol.
  • Trezoreria SUA spune că activele cripto sunt în urma metodelor convenționale de spălare a banilor.
  • O sumă echivalentă cu 2%-5% din PIB-ul global este spălată în fiecare an, potrivit United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).

Cripto e folosit în activități ilicite, dar nu la fel de mult ca imobiliarele, bunurile de lux și cash-ul, arată datele Europol. Sunt principalele instrumente de spălare a banilor, folosite de rețelele infacționale din Europa. Au nevoie de a legaliza profiturile obținute ilegal și aleg metode convenționale pentru a face asta. Criptomonedele sunt menționate în topul Europol, dar pe poziția a patra, cu o pondere de 10%.

Ponderea tranzacțiilor cripto ilegale în 2023 a fost de 0,34%, în scădere față de 0,42% în anul anterior, arată date dintr-un raport Binance. Chiar dacă analizăm alte date, cifra rămâne insignifiantă, sub 1%. Piața cripto este departe de cea mai bună alegere a infractorilor atunci când vine vorba de facilitarea criminalității financiare. Cele mai comune instrumente criminale sunt active și instrumente pe care nimeni nu le-ar sugera vreodată să le interzică.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Potrivit raportului Global Financial Crime, de la Nasdaq, sistemul financiar global a procesat anul trecut 3.100 mld.$ în fonduri ilicite (cripto și monedă fiat). Peste 485 de miliarde de dolari din totalul pierderilor din 2023 vin din diverse înșelătorii și scheme de fraudă.

Valoarea totală a activelor digitale primite de adrese ilicite pe parcursul anului 2023 a fost de 24,2 mld.$. În scădere, de la 39,6 mld.$ în 2022, potrivit Chainalysis.

Iar 24,2 miliarde reprezintă mai puțin de 1% din totalul de 3.100 de mld $. Mai precis, volumul cripto al fondurilor ilicite, conform Chainalysis, constituie exact 0,78% din volumul total al fondurilor globale ilicite, conform NASDAQ.

UNODC spune că o sumă echivalentă cu 2%-5% din PIB-ul global este spălată în fiecare an. Sau între 766 mil.$ și 2.000 mld.$.

Care sunt principalele instrumente de spălare a banilor?

Datele Eurostat plasează imobiliarele în vârful topului instrumentelor de spălare a banilor, cu o pondere de 41%. Urmează aurul și bunurile de lux (27%), afacerile bazate pe cash (20%), criptomonedele (10%). Alte metode de legalizare a profiturilor ilegale sunt menționate cu o pondere de 2%.

Și raportul Trezoreriei SUA indică aceleași proceduri de spălare a banilor. Și identifică lacunele: lipsa de transparență în unele tranzacții imobiliare, existența unor profesioniști complici care își utilizează abuziv pozițiile sau afacerile; dar și unele deficiențe de conformitate și supraveghere la unele instituții financiare reglementate.

Criminalitatea financiară este o problemă sistemică, mai mult decât ceva care ar putea fi pus pe seama unui anumit tip de infrastructură tehnologică sau clasă de active, concluzionează raportul.