• Zeci de miliardari, inclusiv Larry Ellison sau Mark Zuckerberg sunt latifundiari în Hawaii.
  • Localnicii spun că, din cauza ultra-bogaților din regiune, prețurile imobiliarelor au explodat.
  • Recent, autoritățile au dat o lege care interzice achiziționarea de terenuri celor care nu au cetățenie americană.

Miliardarii lumii cumpără loturi imense de teren în Hawaii. Mișcarea nu e nouă, dar cifrele erau totdeauna voalate. O investigație Forbes arată dimensiunea achizițiilor realizate de superbogați. 37 de miliardari dețin circa 88.000 de hectare de teren în Arhipelag. Sau 11% din suprafața privată a statului. Cei 37 reprezintă 0.003% din populația totală a Hawaii-ului.

Unii miliardari au relații apropiate cu comunitatea din regiune. Marc Benioff, CEO al Salesforce, vizita pentru prima dată Hawaii în 1947. „Simt o conexiune spirituală puternică cu Hawaii”, spune el. Și materializează sentimentul. În ultimii 20 de ani, a donat 100 mil.$ pentru diverse cauze umanitare. În decembrie anul trecut, returna societății peste 100 de hectare de teren, unde vor fi construite case cu prețuri avantajoase.

Ce caută miliardarii în Hawaii? Liniște și pace. Caută să se izoleze sau să trăiască fără presiunea celebrității. Agentul imobiliar Rob Kildow, apropiat al lui Ken Griffin, de la Citadel, spune că un miliardar i-ar fi spus: „Jumătate dintre oamenii de aici nu mă cunosc, iar celorlalți nu le pasă.”

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Cine deține proprietăți uriașe în Hawaii

În fruntea listei, Larry Ellison, fondator Oracle. Este cel mai mare proprietar de teren din Hawaii. Are 97% din suprafața insulei Lanai, sau 35.535 ha, pe care le-a cumpărat în 2012, cu 300 mil.$. 3.000 de rezidenți locuiesc pe insulă, majoritatea lucrează pentru Ellison.

Următorii în top: Steve Case, fondator AOL, și Quek Leng Chan, magnat malaezian, care dețin loturi de circa 23.000 ha fiecare.

Quek Leng Chan deține o treime din insula Molokai, iar până în 2008 opera aici un ranch cu teren de golf și hotel. Autoritățile nu i-au permis planurile de expansiune, iar activitatea a încetat. Acum, rezidenții încearcă să recupereze terenul de la Chan.

Alți superbogați cu suprafețe mari de teren, în Hawaii: Oprah Winfrey sau Mark Zuckerberg, cu câte 6-800 ha de teren. Zuckerberg a cheltuit peste 145 mil.$ pe terenul pe care acum construiește un buncăr.

Ce dau miliardarii înapoi societății

Cetățenii din Hawaii sunt în dispută cu miliardarii care le iau terenurile și ridică prețurile imobiliarelor. Dar primesc la chimb câte ceva, uneori. Miliardarii care au proprietăți în regiune donează sute de milioane de dolari comunității. Cel puțin în teorie.

După incendiile devastatoare de anul trecut, Jeff Bezos promitea un ajutor de 100 mil. $. Sursele Forbes susțin că, deocamdată, a distribuit doar 15,5 mil.$, prin nouă organizații caritabile.

Și Oprah anunța un ajutor de 25 mil.$ pentru regiunile din Hawaii afectate de incendii, după ce a fost acuzată că face campanii prin care colectează bani de la persoane obișnuite, fără să contribuie cu o sumă considerabilă.