• Microsoft plătește 15 miliarde de dolari către Intel pentru producerea de cipuri.
  • Design-ul cipurilor este realizat de Microsoft.
  • Intel a anunțat parteneriatul în cadrul evenimentului Intel Foundry.

Intel semnează un parteneriat cu Microsoft pentru producerea de cipuri personalizate. Afacerea este estimată la peste 15 miliarde de dolari. Cipurile vor folosi tehnologia de fabricație 18A de la Intel, parte din planul de redresare al companiei.

Strategia Intel

Parteneriatul cu Microsoft reprezintă o victorie pentru Intel în încercarea sa de a deveni un producător de cipuri de top. Compania mizează pe serviciile sale de producție de cipuri pentru a atrage clienți de talia Microsoft și a concura cu giganți precum TSMC.

Pe lângă afacerea cu Microsoft, Intel se bazează și pe potențiale subvenții guvernamentale de miliarde de dolari din SUA.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Administrația Biden este în discuții pentru a acorda companiei peste 10 miliarde de dolari sub formă de împrumuturi și granturi directe, potrivit Reuters.

Pentru a-și îmbunătăți tehnologia și a atrage mai mulți clienți, Intel a anunțat și alte parteneriate și inițiative:

O Colaborare cu Arm Holdings pentru producția mai facilă a cipurilor Arm în fabricile sale. Și parteneriate cu Universitățile din Berkeley și Michigan pentru a le oferi studenților acces la tehnologia sa de fabricație 18A.

Nvidia rămâne în centrul atenției

Microsoft ar fi plătit peste 9 miliarde de dolari anul trecut pentru cipurile H100 de la Nvidia, scie QZ. Huang a fost invitat la evenimentul Microsoft Ignite 2023, unde, executivii celor 2 companii au anunțat alt parteneriat. Parteneriatul permite dezvoltatorilor Nvidia să ruleze aplicațiile lor pe platforma Azure, iar Microsoft beneficiază de infrastructura puternică de supercomputing AI construită cu GPU-uri Nvidia.

Microsoft face și în propria ogradă

Microsoft a dezvoltat un cip AI personalizat –„Maia”, pentru antrenarea modelelor lingvistice mari și un CPU Arm pentru sarcini cloud, ambele destinate centrelor de date Azure.

Au alternative la Nvidia

Facebook, OpenAI și Microsoft au anunțat că vor folosi noul cip AI Instinct MI300X de la AMD, sugerând o căutare a alternativelor mai ieftine la procesoarele grafice scumpe de la Nvidia.