China testează o tehnologie care ar putea transmite energie solară din spațiu pe Pământ.
Ideea panourilor solare aflate pe orbită, odată pusă în practică, ar aduce un avantaj considerabil vieții pe Pământ: acestea ar înlocui sistemele terestre care nu pot funcționa în timpul nopții sau când cerul e înnorat, scrie Bloomberg.

Cercetătorii chinezi au testat cu succes un sistem complet care, odată dezvoltat, ar avea potețialul să transmită energia solară din spațiul cosmic pe Pământ.

La Universitatea Xidian din provincia Shaanxi, China, a fost testată o centrală electrică care reușește să capteze lumina soarelui deasupra solului și o transformă în fascicule de microunde. Odată ajunse la sol, acestea sunt convertite în energie electrică. În timp ce modelul actual trimite energia la doar 55 de metri prin aer, cercetătorii speră că tehnologia ar putea avansa într-o zi pentru a trimite energie pe Pământ, precizează Bloomberg.
Echipa de cercetare din spatele acesteui proiect ingenios a efectuat recent teste care s-au finalizat cu succes.
Dezavantajul tehnologiilor actuale care nu funcționează în întuneric accentuează nevoia unor panouri pe orbită, acolo unde umbra Pământului poate fi evitată.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Confrom Bloomberg, China nu este singura țară care dezvoltă această tehnologie. Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California au lansat și ei un program solar spațial în anul 2013. De asemenea, cercetători din India, Rusia, Marea Britanie sau Franța dezvoltă tehnologii în această direcție, în timp ce Japonia a avansat considerabil în domeniu în ultimii ani.

Dacă până acum componentele individuale ale tehnologiei solare spațiale au fost testate în diferite centre de cercetare, cercetătorii chinezi sunt primii care au testat cu succes un model de sistem complet, menționează Bloomberg.