Sute de miliarde de dolari au fost şterse de pe piaţa a criptomonedelor după ce CEO-ul Tesla, Elon Musk, a scris pe Twitter că producătorul de vehicule electrice va suspenda achiziţiile de maşini folosind Bitcoin, relatează CNBC.

În jurul orei 06:06, ora Singapore, joi, când Musk a făcut anunţul, valoarea întregii pieţe a criptomonedelor se ridica la aproximativ 2,43 miliarde de dolari, potrivit datelor Coinmarketcap.com.

În jurul orei 8:45, capitalizarea de piaţă scăzuse la aproximativ 2,06 miliarde de dolari. Ulterior piaţa a mai recuperat din pierderi. De la tweet-ul lui Musk, piaţa criptomonedelor a pierdut 165,75 miliarde de dolari din valoare la ora 9:22, ora Singapore.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

În februarie, Tesla a anunţat că a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari şi a planificat să accepte plăţi în criptomonede.

Musk a citat joi îngrijorările legate de mediu şi a declarat că Tesla este „îngrijorată de utilizarea în creştere rapidă a combustibililor fosili pentru extracţia şi tranzacţiile Bitcoin, în special cărbunele, cel mai poluant combustibil”.

Bitcoin nu este emis de o singură entitate, cum ar fi o bancă centrală. În schimb, este întreţinut de o reţea de aşa-numiţi „mineri”. Aceşti mineri folosesc calculatoare special construite, care necesită multă energie pentru a rezolva ecuaţii matematice complexe, pentru ca tranzacţiile bitcoin să treacă. Consumul de energie al Bitcoin este mai mare decât cel al unor state.

În cursul dimineţii, bitcoin a scăzut cu peste 12%, sub 50.000 de dolari pentru prima dată din 24 aprilie, potrivit datelor CoinDesk. În ciuda scăderii, Bitcoin înregistrează o creştere de peste 400% în ultimele 12 luni.

Şi alte criptomonede au pierdut din valoare.

Musk a fost un mare susţinător al monedelor digitale, inclusiv bitcoin şi dogecoin, contribuind la creşterea preţurilor acestora în ultimele luni.

CEO-ul Tesla a declarat că compania nu va vinde niciun bitcoin şi intenţionează să-l folosească pentru tranzacţii „de îndată ce mineritul va trece la o energie mai sustenabilă”.