Metaverse sau realitate? Liberland este un oraș virtual, proiectat de Zaha Hadid Architects, una dintre cele mai importante firme de arhitectură din lume. E de fapt o reinterpretare a Republicii Libere Liberland, o micronațiune de la granița Serbiei cu Croația, încă nelocuită. Poate, cine știe, vom vedea primii rezidenți în Metaversul celor de la Zaha.

Când va fi gata, orașul va oferi utilizatorilor posibilitatea de a traversa hub-ul sub formă de avatar și va include o primărie, spații de lucru, magazine, incubatoare de afaceri și o galerie pentru expoziții de artă NFT.

Comunitatea pe care speră să o promoveze se va concentra pe autoguvernare, pe mai puține reguli și reglementări. Deci, o lume liberă. Studioul de arhitectură nu vrea să renunțe la proiectarea în realitate, ci vrea să îmbine și să transpună elemente reale în Metaverse.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Și, deși totul pare mai simplu în VR, arhitectul Patrik Șumahăr a observat o asemănare între cele 2 lumi.

“Design-ul rămâne ghidat de aceleași criterii de funcționalitate socială a organizării, a esteticii și a orientării logice. Dar principiile ingineriei sunt complet diferite. Noi folosim gravitația ca un dispozitiv de orientare. Nu vrem să avem lucruri plutitoare în toate direcțiile și asta ne dă o stabilitate clară. Dar nu avem forțe fizice cu care să ne confruntăm, deci avem un nou set de constrângeri, dar ele au de asemenea paralele. Chiar dacă vom avea o curbură și ne place să punem o lumină pe acea curbură, asta e costisitor și în lumea reală și în cea virtuală pentru că aceste forme geometrice sunt mai complexe și mai greu de făcut. E destul de interesant că ce e scump în lumea reală poate fi scump și în lumea virtuală.”, a povestit Patrik Schumacher, arhitect principal Zaha Hadid Architects.