Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi TeraPlast (TRP) vor fi incluse, din 20 septembrie, în indicii FTSE pentru Pieţe Emergente, alăturându-se acţiunilor Banca Transilvania (TLV) şi Nuclearelectrica (SNN).

România are cinci companii prezente în toţi indicii furnizorului global: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast şi Bittnet (BNET).

Includerea acţiunilor OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, şi TeraPlast, liderul pieţei de ţevi din PVC şi unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa de instalaţii din România, în seria de indici FTSE Global Equity Index Series a fost decisă de furnizorul global de indici în urma revizuirii semestriale, anunţată vineri, 20 august.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

„Decizia FTSE privind includerea OMV Petrom în indicii All-Cap şi, totodată, trecerea TeraPlast din FTSE Global Micro-Cap în FTSE Global All-Cap validează potenţialul pieţei de capital din România şi dinamicitatea acesteia. În decurs de doar un an, reprezentarea României în indicii FTSE Russell a crescut de la trei la cinci companii şi ne bucurăm că suntem prezenţi cu domenii cât mai diversificate, de la energie şi financiar, la IT, deoarece prezentăm o poză relevantă investitorilor globali în ceea ce priveşte oferta de companii în care pot investi la BVB. Această ofertă continuă să se diversifice şi să crească prin listarea de noi companii la BVB, iar anul 2021 este cel mai bun an din ultimii 22 în ceea ce priveşte numărul de companii nou venite pe piaţă atât cu acţiuni, cât şi cu obligaţiuni”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

OMV Petrom a fost listată la BVB în 3 septembrie 2001 şi este cea mai mare companie românească de la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 23,7 miliarde lei (4,8 miliarde euro), la finalul şedinţei bursiere de vineri.

„Apreciem includerea acţiunilor OMV Petrom în indicii FTSE Russell, care demonstrează atractivitatea acţiunilor companiei noastre ca opţiune de investiţie. Aceasta este rezultatul efortului nostru continuu de a îmbunătăţi performanţa operaţională şi financiară şi de a creşte transparenţa companiei noastre. Prin includerea în aceşti indici, ne aşteptăm la o creştere suplimentară a atractivităţii acţiunilor OMV Petrom pentru o bază mai largă şi mai diversificată de investitori”, a afirmat Alina Popa, Director Financiar, membru al Directoratului OMV Petrom.

TeraPlast a fost listată în data de 2 iulie 2008, iar la finalul şedinţei bursiere de vineri avea o capitalizare de 1,7 miliarde lei (352,2 milioane euro).

„Includerea TeraPlast în indicii FTSE-Russell ne validează ca un actor important în economia românească şi, mai ales, un emitent relevant al pieţei de capital. Este o nouă confirmare a performanţelor noastre din ultimele 12 luni, concretizate în creşterea de aproape 3 ori a preţului acţiunii TeraPlast pe bursă, la care se adaugă oferirea de dividende substanţiale, care au făcut titlul extrem de atractiv. Am reuşit să îndeplinim criterii exigente de lichiditate, specifice FTSE Russell, precum volume apreciabile menţinute pe o perioadă lungă de timp. Investitorii noştri au, pe lângă rezultatele noastre solide, o confirmare că au făcut plasamente într-un emitent important, cu free-float consistent. Din acest moment, TeraPlast se menţine pe radarul marilor investitori internaţionali, ceea ce va însemna şi mai multă atractivitate şi potenţial de plus valoare. Dincolo de efectele pentru TeraPlast, există şi o vizibilitate sporită a pieţei de capital româneşti în peisajul internaţional. Noi ca parte a strategiei noastre de dezvoltare vom continua să livrăm performanţe care să se reflecte în preţul acţiunilor şi beneficiilor pentru investitori”, a spus, Alexandru Stânean, Directorul General al TeraPlast.

Anterior, în septembrie 2020, când România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergentă de către FTSE Russell, titlurile producătorului de materiale de construcţii au fost incluse în indicele FTSE Global Micro-Cap, acesta fiind un prim efect al promovării pieţei din România.

În martie 2021, în indicele FTSE Global Micro-Cap au fost incluse şi acţiunile Bittnet, astfel că România a avut din martie patru companii în acest indice.

Promovarea Romaniei de către FTSE Russell, în 21 septembrie 2020, în rândul Pieţelor Emergente a deschis pentru piaţa de capital calea către un univers investiţional mult mai larg, iar odată cu creşterea numărului de investitori este mai mare şi cererea pentru activele listate la BVB.

La finalul şedinţei bursiere de vineri, 20 august 2021, capitalizarea tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti era de 213,6 miliarde lei (42,3 miliarde euro), cu aproape 50% (69,7 miliarde lei / 12,3 miliarde euro) peste nivelul din 18 septembrie 2020, anterior promovării efective la statutul de Piaţă Emergentă (143,9 miliarde lei – 30,9 miliarde euro).