Băncile va trebui să îşi majoreze rezervele de capital de la 0,5% la 1%, în urma deciziei luate de BNR, pentru a putea face faţă dacă situaţia economiei devine nefavorabilă.

Nouă bănci, care au fost declarate de impor­tanţă sistemică, va trebui să constituie rezerve supli­mentare de la 0,5% până la 2%, a spus Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, într-o conferinţă pe teme financiare.

„Avem nouă bănci de importanţă sistemică în România, cea mai mare este Banca Transilvania şi are şi cel mai ridicat amortizor suplimentar de capital de 2%, urmează UniCredit, BCR, BRD cu 1,5%, Raiffeisen Bank cu 1% şi celelalte patru bănci OTP Bank, CEC Bank, Alpha Bank şi Eximbank cu 0,5% fiecare. Fiecare bancă primeşte un scor pe baza a 8 criterii şi rezultatul final este legat de o cerinţă de capital. Prin urmare, în scorul final, aceasta este ordinea celor 9 bănci“, a detaliat Florian Neagu.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

„S-a rulat metodologia de identificare a băncilor de importanţă sistemică, iar decizia oficială se va implementa peste o lună, dar nu mă aştept la modificări nici în ceea ce priveşte lista celor mai importante bănci din România şi nici în ceea ce priveşte cerinţele de capital.“