Invazia Rusiei în Ucraina are consecințe la care nu te-ai fi gândit. Agenția Spațială Europeană urma să lanseze în septembrie un rover către Marte, la bordul unei rachete rusești Proton, de pe cosmodromul din Baikonur, din Kazahstan. Ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei, Agenția Europeană a anunțat că lansarea misiunii ExoMars în 2022 devine foarte improbabilă.

“O altă misiune care va avea mari probleme este ExoMars a ESA, programată să decoleze la sfârșitul lui septembrie cu o rachetă Proton, de pe cosmodromul din Baikonur din Kazahstan. Cum poți impune sancțiuni extreme Rusiei și, în același timp să te aștepți să trimită o misiune marțiană importantă cu una din rachetele ei? Nu pare paluzibil.”, a declarat Jordan Wright – The Angry Astronaut.

ESA și Roscosmos au semnat un acord pentru cercetarea posibilelor forme de viață pe planeta roșie, iar în 2016 au trimis misiunea Trace Gas Orbiter, care să analizeze atmosfera planetei. A doua etapă ar fi trebuit să fie amartizarea roverului Rosalind Franklin, eveniment care pare din ce în ce mai îndepărtat în condițiile actuale. Și nu numai misiunea către Marte va fi afectată de sancțiuni. Să nu uităm că, în acest moment, pe Stația Spațială Internațională sunt 3 astronauți NASA, unul al ESA și 2 cosmonauți ruși.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Cum vor mai colabora astronauții americani cu cosmonauții ruși în viitor, când unele dintre cele mai dure sancțiuni din istorie sunt luate împotriva Rusiei? Cum putem să ne așteptăm să colaboreze pe SSI? Pare imposibil. Asta înseamnă că e sfârșitul pentru SSI cu 10 ani mai devreme de reintrarea în atmosferă?”, a mai adăugat Jordan Wright – The Angry Astronaut.

Vestea amânării misiunii ExoMars nu are cum să-l bucure pe Vladimir Putin, în condițiile în care, încă din toamna anului 2020, s-a arătat nemulțumit de ritmul în care se desfășoară programele agenției Roscosmos.
VLADIMIR PUTIN – președinte Rusia

“Roscosmos a primit instrucțiuni să pregătească câteva programe noi, inclusiv cele pentru realizarea unui lansator spațial super-greu și a unei rețele de sateliți pe structura proiectului Sfera, dar și dezvoltarea ulterioară a sistemului GLONASS. Totuși, din ce văd din materialele trimise, aceste programe nu au fost încă aprobate. Aș vrea să subliniez că atingerea acestor obiective strategice este extrem de importantă pentru țară, pentru dezvoltarea eficientă a economiei naționale, pentru sporirea securității naționale și menținerea Rusiei în poziția de lider al pieței spațiale globale, unde competiția crește foarte rapid, după cum bine știți.”, a declarat Vladimir Putin, președintele Rusiei, pe 3 noiembrie 2020.