• Sancțiunile impuse Rusiei ar putea speria China, spune George Magnus
  • China riscă să primească sancțiuni pentru sprijinul oferit lui Putin
  • Agenda comună anti-SUA și anti-NATO le unește pe cele două țări

China poate învăța din greșelile Rusiei. Susținerea tacită pe care o oferă liderului de la Kremlin poate afecta relațiile economice cu Vestul, deja șubrezite de sancțiuni anterioare impuse de Statele Unite. Beijingul reușește deocamdată să își mențină echilibrul, deși ezită să condamne clar acțiunile lui Putin. Dar face un joc periculos, crede George Magnus, economist al Oxford University.

“Nu sunt opțiuni prea viabile pentru China, în contextul actual. Dar poate acționa la limită, poate încerca să-l susțină pe Putin în timp ce rămâne de partea econimiei globale, de care depinde.

În condițiile în care China va fi văzută ca un complice, prin ajutorul pe care i-l oferă lui Putin, atunci cred că riscă să fie izolată și mai mult, prin impunerea unor sancțiuni suplimentare.”, a declarat George Magnus, economist Oxford University.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Deși China și Rusia au avut divergențe în trecut, sunt unite acum de un scop comun: distrugerea “dușmanului de la Vest”. Un inamic închipuit în scop propagandistic, care nu amenință decât scaunele liderilor de la Kremlin și Beijing, nu cele două mari popoare care se zbat să iasă din mâna din ce în ce mai obosită a dictaturii.

“Este vorba despre geopolitică și despre agenda comună împotriva Americii și anti-NATO. Este destul de improbabil ca Xi Jingping să-l părăsească pe Putin, să-i întoarcă spatele. Nu cred că va face asta, chiar dacă nu este foarte mulțumit de cum evoluează lucrurile. Însă nu cred că ar trebui să ne punem speranțele într-o despărțire a celor doi.”, a adăugat George Magnus, economist Oxford University.