Iahturile rușilor plutesc în deriva sancțiunilor. Ce vor face autoritățile europene cu iahturile confiscate ale miliardarilor ruși?

Bunurile rămân blocate undeva între proprietari și autorități, potrivit CNBC. Cum nu există dovezi că iahturile provin din fapte ilegale, nimeni nu le poate folosi.

Am discutat acest subiect cu avocatul Adrian Cuculis.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Discuția este una foarte complicată pentru că noi facem parte din blocul european pe de o parte, pe de altă parte desigur că, dacă statul își dorește neapărat, și haideți să ne uităm puțin ce s-a întâmplat cu jucătorul de tenis care, până la urmă, tot a fost expulzat pentru că nu a respectat măsurile din pandemie, atunci statul găsește întotdeauna o modalitate să pună un sechestru sau să facă ceea ce își dorește dacă își pune în cap. Acum sigur că, de la decizia de a face ceva care ulterior să fie considerat ca fiind ilegal, trebuie să constate lucrurile acestea ca fiind ilegale o instanță de judecată.

Însă ceea ce vă pot spune cu siguranță este că, atâta vreme cât averea pe care o ai sau bunurile pe care le deții într-o anumită țară sau alta, chiar dacă tu ești de o altă naționalitate, nu neapărat de naționalitatea țării unde ai bunurile respective, nu pot fi supuse rechiziției decât în anumite cazuri. Și haideți să dăm câteva exemple.

În primul rând, dacă ai săvârșit fapte penale poate fi instituit un sechestru. Dacă ai anumite datorii către statul respectiv, ANAF poate veni și pune sechestru asigurator până când îți lămurești o anumită situație financiară cu țara respectivă. Mai avem, pe cealaltă parte, Oficiul de Combatere a Spălării Banilor unde, de fiecare dată când apar suspiciuni cu privire la anumite tranzacții, băncile au posibilitatea să rechiziționeze banii cel puțin pentru o perioadă, să-i blocheze, să-i înghețe până când lucrurile sunt lămurite. Nu în ultimul rând, există și posibilitatea ca un bun să fie sechestrat dacă ai o datorie către o persoană fizică, nu neapărat către stat. Sau atunci când ești bănuit de terorism sau alte acte infracționale, deci tot în zona dreptului penal, statul ar putea să instituie o măsură a sechestrului.

Orice altă măsură de instituire a unui sechestru, de înghețare a bunurilor pe care le deții într-o anumită țară, nu înseamnă nimic altceva decât o gravă încălcare a drepturilor personale, drepturilor omului. Este cumva antagonic și amuzant pentru Rusia lucrul acesta pentru că CEDO a dat o directivă, o hotărâre provizorie prin care poate lua măsuri provizorii în așa fel încât tancurile și armata rusească să înceteze orice fel de incidente pe care le-au avut ei în decursul timpului cu civilii – crimele de război de care sunt acuzați.

Și acum vorbim despre drepturile omului în sensul în care dreptul la proprietate este consfințit atât prin Constituția noastră, cât și prin declarația care stabilește că patrimoniul tău trebuie să fie protejat de statul unde tu îl deții indiferent din ce țară provii.”, a declarat Adrian Cuculis, avocat.