România primește cu brațele deschise refugiați din Ucraina, dar câtă vreme poate să-i susțină? De la începutul războiului, peste 2.300 dintre cei 200.000 de refugiați au cerut azil în România.

O cerere de azil care, în câteva zile, ajunge la jumătate din cererea pe tot anul trecut, când veneau la noi srilankezi și irakieni în mare parte. Mulți dintre ei se pot angaja aici. Există companii care caută angajați, dar și un program de recrutare, Jobful, dedicat ucrainenilor.

Bogdan Neacșu, președintele Asociației Române a Băncilor, vorbește pentru Ziarul Financiar de o creștere neaștepată a cererii de euro în numerar, care creează un deficit la casele de schimb. În plus, Mediafax estimează un flux tot mai mare: peste 50.000 de ucraineni care vor trece granița noastră zilnic, dublu față de media săptămânii trecute.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

În aceste condiții, întrebăm din nou: poate România să gestioneze această situație? Continuăm discuția cu Cristian Hostiuc, Director editorial la Ziarul Financiar.

“Nu cred că ne vor destabiliza sau că acest val ne va crea probleme. Bineînțeles că este o situație fără precedent, nu am gestionat astfel de fluxuri de refugiați. Va trebui să alocăm bani de la buget pentru acest lucru. Estimez că vor fi peste un miliard de euro, dacă nu chiar mai mult. Dar asta este situația, nu poți să închizi granițele. Întrebarea mea este câți din cei care trec pe aici vor și rămâne. Pentru că România ar avea nevoie de ei. Adică, vorbind cinic, România ar avea nevoie de o parte din acești ucraineni, măcar să rămână 100.000 de ucraineni dacă nu chiar 200.000 să rămână în România. Ei pot deveni forță de muncă în țară, ceea ce ne-ar avantaja din acest punct de vedere, pentru că și așa aveam un deficit de forță de muncă disponibilă care vrea să se angajeze. Deci, ei dacă vin, au resurse limitate. Și atunci vor trebui să își caute de lucru.” a declarat Cristian Hostiuc, Director editorial la Ziarul Financiar.