Marți, ROBOR, indicele de referință de dobândă folosit în acordarea de credite, în special de către companii, a crescut la 3,22% față de 3,05% în urmă cu o săptămână, unde părea că se stabilizase.

În câteva zile, ROBOR a crescut cu 5,5%, iar trendul va continua mai ales că Banca Națională va majora din nou dobânzile. Față de acum un an, ROBOR a crescut de aproape trei ori. Dacă ne uităm la inflația de 8%, cât este în prezent, un ROBOR la 3,22% încă este bine.

Avem dobânzi real negative destul de mari, ceea ce este o situație de vis pentru cei care au credite, dar este o situație în care cei care își țin economiile la banca pierd. Problema este că economiștii și piața nu cred că această creștere a inflației este tranzitorie și că nu va ține prea mult.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Acum, toți economiștii sunt convinși că această creștere a inflației va dormi cu noi cel puțin doi ani și, de aceea, băncile centrale vor fi nevoite să majoreze dobânzile de mai multe ori pentru a readuce creșterea prețurilor sub control.

Americanii deja anunță patru creșteri de dobândă la dolari, iar europenii se pregătesc să-i urmeze. La noi, acum un an, când era liniște, dobânda la BNR era de 1,25%, cel mai redus nivel din istorie.

Din toamnă, când a reapărut inflația de nicăieri, Isărescu a majorat dobânda de trei ori, până la 2%.  Miercuri, la ședința BNR, urmează o nouă creștere.

Întrebarea este până la ce nivel va fi nevoit Isărescu să majoreze dobânda de referință pentru a readuce inflația sub control. Cei mai mulți analiști cred că Banca Națională va ajunge cu dobânda de referință la 3,5% în acest an, iar ROBOR-ul se va apropia de 4,5%, dacă nu chiar mai mult.

Trebuie să ne obișnuim cu acestă creștere a inflației, care va ține mai mult timp și cu aceste majorări de dobândă, care până la urmă vor afecta această creștere economică.

Problema este ca firmele să aibă bani și să plătească această creștere a dobânzilor, care se suprapune peste creșterea prețurilor la energie și gaze, și nu în ultimul rând presiunile pentru creșterea salariilor care vor urma.