În societate este veselie. Parlamentul și guvernul au mai dat câteva zile libere oamenilor muncii, plătite de angajator, fie de către stat, fie de către companiile private. Partidele, politicienii, guvernul, toți țin cu poporul când se dau zile libere pentru diverse aniversări istorice, pentru a face punte între alte zile libere sau când se dau zile libere pentru aniversarea zilei de naștere. Repet, toate aceste zile libere sunt plătite de către angajator.

Politicienii au ințiative de acest gen și le votează foarte repede pentru că principalul public vizat este cel bugetar, cu 1,3 milioane de angajați, care ține cu statul, și cu PSD și PNL, partidele aflate la guvernare. La polul opus, în sectorul privat, lucrurile sunt văzute total diferit. Dacă ar fi zile libere date de guvern și de Parlament, și nu ar fi plătite de către companii, nu știu câți anagajați ar vrea să aibă zile libere. Dar fiind plătite de companii, nimeni nu se supără. Numai patronii, care oricum sunt răi cu angajații.

Nu spune nimeni să nu existe zile libere, dincolo de cele de concediu legal, dar la noi începe să fie o practică care nu susține companiile, cele care plătesc taxe și impozite la buget, spune Radu Burnete, directorul Confederaţiei Patronale Concordia. Aceste zile libere, date peste cele normale, fragmentează activitatea economică și reduce productivitatea, iar în final companiile vor avea afaceri mai mici, deci vor plăti taxe și impozite mai mici.

Trebuie să discutăm despre toate costurile indirecte care se adună și pe care companiile trebuie să le plătească, dincolo de cele legate de taxe și impozite, spune el. Dar pentru că pe politicieni nu-i costă nimic, pentru că nu dau din banii lor aceste zile libere, peste cele normale, este puțin probabil ca cineva să vadă lucrurile din perspectiva unei companii. 

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU