,,Din cauza inflației, din cauza dobânzilor mari la credite, din cauza crizei, din cauza crizelor, din cauza războiului de la graniță, lumea a devenit temătoare, așa că piața imobiliară rezidențială s-a blocat.

Nimeni nu vrea să se arunce la un credit pe 30 de ani când nu știe ce va fi mâine. Așa că vânzările, tranzacțiile, s-au redus, băncile nu mai dau credite ipotecare, imobiliare, nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că oamenii nu mai vor să ia credite din cauza dobânzilor mari. La un IRCC de aproape 6% plus o marjă a băncii de 2% rezultă o dobândă de 8%, lucru care sperie multă lume. Dezvoltatorii imobiliari sunt prinși în proiectele actuale, vânzările se fac mult mai greu, așa că de proiecte noi nici nu poate fi vorba. Plus că nimeni nu are o predictibilitate legată de prețul materialelor de construcții.

Tranzacțiile care se fac se realizează mai degrabă cu banii cash. Prețurile nu au mai crescut, dar nici nu au scăzut. Poți obține prețuri mai bune decât cele afișate dacă închei tranzacția repede, cu banii jos sau dacă achiziționezi mai multe apartamente în cadrul proiectelor noi. Toată lumea așteaptă să iasă din nou soarele, să scadă inflația, să se reducă din nou dobânzile, să crească salariile, și să se termine criza, așa cum o percepe fiecare.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Din păcate inflația și dobânzile nu vor scădea așa de repede. Este bine că dobânzile nu au mai crescut, dar de scăzut vor scădea destul de greu. IRCC-ul, dobânda de referință pentru creditele ipotecare, va sta în jur de 6%, dar nu va scădea cu mult sub acest nivel, cel puțin în următorii doi ani. Și să ajungă din nou la 1-2% cât a fost IRCC-ul acum doi ani, va fi imposibil în condițiile de astăzi.

Dar până la urmă, piața și cleinții se vor obișnui cu această situație, și la un moment dat lumea tot își va face curaj să achiziționeze din nou apartamente, mai ales dacă chiriile, care au crescut, vor fi mai mari decât o rată la un credit ipotecar.”