Conform datelor firmei globale de consultanță Boston Consulting Group, în România ar exista, există 500 de perosane care dețin o avere financiară individuală cuprinsă între 20 de milioane de dolari și peste 100 de milioane de dolari. Dintre aceștia, 100 de români ar deține peste 100 de milioane de dolari. La polul opus, cei mai mulți dintre români, adică 15,8 milioane, au o avere financiară care nu depășește 250.000 de dolari. Bineînțeles că aceste date sunt obținute prin analize, pentru că nu există date oficiale individuale.

Este foarte greu să știm care sunt milionarii României și cât deține fiecare. Cred că nici Fiscul nu are aceste date, mai ales când este vorba despre deținerile de active, mai ales acelea care nu se văd și nici nu știi unde sunt. Eu cred că numai în Elveția avem mai mult de 100 de români care dețin active financiare de peste 2 miliarde de dolari, dacă nu chiar mai mult, care înseamnă depozite bancare, acțiuni, titluri de stat, obligațiuni, fonduri mutuale și chiar și criptomonede. Chiar dacă noi suntem o țară care avem mai multe active imobiliare, având în vedere că 90% dintre români sunt propietarii caselor în care locuiesc, sunt sigur că în ultimii ani am produs foarte mulți milionari financiari. Acțiunile listate la bursă au crescut destul de mult. Să nu uităm că Tesla a avut o creștere de 20 de ori, dobânzile la titlurile de stat au crescut spectaculos în ultimul an, criptomonedele au înregistrat o explozie.

Spre exemplu, Bitcoin, chiar dacă scăzut de la 50.000 de dolari la 25.000 de dolari, tot are o creștere de cinci ori de la mijlocul lui 2020 până acum. În ultimii ani, mai mulți români și-au vândut companiile, și-au vândut terenurile și proprietățile imobiliare deținute, datorită creșterii prețurilor, și au devenit milionari finaciari. Oferta Hidro a scos niște bani pe piață, care vor produce alți bani. Cred că suntem mai bogați sau alții sunt mai bogați decât arată datele statistice.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU