„Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR a anunțat că vrea să extindă facilitățile fiscale pe salariile din construcții și către angajații din agricultură și industria alimentară.

Adică salariul minim să crească la 3.000 de lei brut față de 2.550 de lei cât este acum, iar după reducerile fiscale oferite, respectiv scăderea CAS de la 25% la 21,5%, eliminarea CASS de 10% și a impozitului pe venit, de 10%, un angajat să rămână în mână cu 2.362 de lei. Asta înseamnă practic o creștere a salariului net cu 588 de lei pe lună, ceea ce nu este puțin.

Acum, la un salariu brut de 3.000 de lei, după plata tuturor impozitelor și taxelor, un angajat rămâne în mână cu 1.774 de lei.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Dacă am lua un salariu brut de 5.000 de lei, salariul net în construcții ar fi de 3.937 de lei, în timp ce un salariu normal ar fi 2.925 lei net, adică o diferență de 1.012 lei pentru un anagajat din construcții, la aceeași sarcină fiscală a companiei. În construcții, de aceste facilități beneficiează 450.000 de angajați.

De facilitățile din IT, care înseamnă doar impozit zero pe venit, față de 10% cât ar plăti un angajat normal, beneficiază cam 200.000 de angajați.

România este o țară a facilităților fiscale. Deși bugetul statului este redus și nu are niciodată bani suficienți, facilitățile fiscale de toate tipurile încep să devină o obișnuință. Toată lumea este importantă.

Eu nu înțeleg de ce nu se majorează salariul minim la 3.000 de lei pentru toată lumea și nu se acordă aceleași facilități fiscale ca în construții, pentru toți.

După ce angajații din agricultură și industria alimentară vor beneficia de aceste noi facilități, care înseamnă practic o majorare a salariului net, vor veni și alte categorii profesionale să ceară la fel, aceleași facilități fiscale. Dar în final se va ajunge tot la același lucru, bugetul nu va avea bani suficienți pentru a plăti salariile, pensiile, pentru a susține infrastructura publică sau pentru a face investiții.”