Când credeam că am intrat pe un trend de scădere cu inflația, după ce în octombrie se redusese la 15,3%, ne-am trezit acum că inflația pe noiembrie a urcat la nu mai puțin de 16,8% față de noiembrie anul trecut. De la începutul anului și până în noiembrie, inflația este de 15,9%.

Făina a crescut cu 33%, mălaiul cu 31%, cartofii cu 40%, uleiul comestibil cu 40%, iar pâinea are o creștere de 26%. Laptele are un plus de 30%, iar brânza de vacă a crescut cu 32%. Cea mai mare creștere dintre produsele de bază este la zahăr, unde avem o creștere de 61%. Inflația ar fi fost și mai mare, dacă nu ar fi fost plafonat prețul la energie și gaze. Chiar și în condițiile acestei plafonări, energia a crescut cu 47%, iar gazele cu 37%.

Dacă nu ar fi fost aceste plafonări, probabil că inflația ar fi depășit 25%. Din punct de vedere al inflației, anul 2022 este pierdut și nu mai putem să schimbăm nimic. Problema este ce se va întâmpla la anul, având în vedere că aceste presiuni inflaționiste, aceste creșteri de prețuri, nu par să încetinească, ci dimpotrivă. Banca Națională mizează, nu știu dacă pariază, pe o scădere a inflației de la 16% la 10%, ceea ce în condițiile actuale pare un obiectiv nerealist, pentru că nu știm ce se va întâmpla atunci când vor dispărea compensările de la energie și gaze. Singura șansă, cam cinică, este ca anul viitor economia să scadă, oamenii să nu mai aibă bani pentru cumpărături și atunci magazinele, comercianții, să fie nevoiți să reducă accelerat prețurile pentru că și ei au nevoie de vânzări și de bani.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Vom vedea acest lucru în primul trimestru din 2023. Nu mai este mult până atunci. Dar dacă nu se va întâmpla acest lucru, va fi greu de acceptat încă un an cu o inflație foarte mare. Față de acum 20 de ani, noile generații nu sunt obișnuite cu inflație mare, cu creșteri accelerate de prețuri.