FMI, gardianul financiar al lumii, a anunțat că trebuie să ne punem centurile pentru că economia globală va avea o aterizare mai dură, dacă această inflație, cu care dormim de doi ani, va persista. Mai mult decât atât, dacă această creștere a dobânzilor din lumea occidentală va continua mai mult timp, atunci riscurile la adresa stabilității sistemului financiar global vor crește. Peste tot sunt crize, iar statele, guvernele și băncile centrale din țările occidentale încearcă să stingă incendiile care apar în fiecare lună, dacă nu chiar în fiecare săptămână.

La București, cei de la guvernare au început anul destul de veseli, pentru că iarna a fost blândă și nu au avut probleme cu gazele, căldura, energia, și nici cu economia. Pentru că piețele financiare au fost bune la începutul anului, Ministerul Finanțelor s-a grăbit să se împrumute în avans, pentru a acoperi necesarul de finanțare al bugetului și pentru refinanțarea datoriilor care ajungeau la scadență. După creșterea exponențială de anul trecut, dobânzile la lei s-au stabilizat, și chiar au început să scadă.

ROBOR-ul a scăzut de la 8,2% la 6,8%. Isărescu a continuat să țină cursul valutar leu/euro stabil, așa că era liniște în piață și în economie. Partidele și guvernul chiar au început să discute despre alegerile de la anul. Numai că economia a început să-și reducă din viteza de creștere, consumul a mai scăzut din cauza reducerii puterii de cumpărare, iar în final Ministerul Finanțelor a încasat mai puțini bani la buget. Așa că, la începutul lunii aprilie au început discuțiile și problemele.

După numai un trimestru, guvernul realizează că trebuie să-și reducă cheltuielile bugetare, pentru că lipsesc bani din buget, iar acest lucru trebuie să se facă rapid dacă nu vrem să se ajungă la creșteri de taxe sau chiar reduceri de salarii la buget, pentru că oricum numărul de salariați la stat trebuie redus.

FMI a redus previziunea de creștere economică pentru România de la 3,1% la 2,4%. Iar inflația este prevăzută să fie de peste 10% față de 8% cât este ținta BNR. Pentru că era veselia prea mare, toată lumea a uitat de PNRR și de îndeplinirea condițiilor pentru luarea banilor. Așa că trebuie să ne pregătim pentru această aterizare economică. Să vedem cât de dură va fi.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU