Toată lumea este îngrijorată de creșterea inflației, mai puțin în România. Lumea vede creșterea prețurilor din ultimul timp, dar nu corelează acest lucru cu inflația și cu creșterea ulterioară a dobânzilor la lei. În luna mai, inflația anuală a ajuns la 3,75%. BNR are o prognoză pe tot anul de 4,1%, iar analiștii cred că inflația se va duce spre 5%.

Valentin Tătaru, economistul șef al ING, spune că inflația se va regla destul de confortabil la peste 4% începând din a doua jumătate a anului, și ar putea cocheta cu 5% în ultimul trimestru.

De la începutul anului, energia electrică a crescut cu 17%, uleiul cu 13%, iar țigările cu 7%.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Chiar dacă inflația are o creștere evidentă, nu numai la noi ci peste tot în lume, BNR încă nu a luat măsuri de strângere a curelei politicii monetare. ROBOR la 3 luni continuă să fie cotat la 1,49%, cu mult sub inflație.

BNR încă nu a dat semnalul creșterii dobânzilor, așteptând să vadă mai multe dovezi în privința creșterii prețurilor. Chiar dacă o creștere a dobânzilor va însemna că oamenii vor da mai mult pe rata la bancă, lumea încă nu pare să fie îngrijorată. 12 sau 25 de lei în plus la rată, pe lună, nu înseamnă mare lucru. Două cafele la Starbucks.

Toată lumea se așteaptă la creșteri salariale, așa că orice creștere a inflației și ulterior a dobânzilor nu este de natură să îngrijoreze prea multă lume.   În aceste condiții, Isărescu ar putea începe procesul de majorare a dobânzilor, pentru a domoli inflația, fără niciun fel de problemă.