Într-o perioadă de criză, de inflație, de dobânzi mari, de război la graniță, România a avut anul trecut o creștere economică de 4,8%, dublu față de prognozele inițiale.

Pentru că multă lume nu vede în portofel sau în jur atunci când iese din casă, drumurile sunt proaste, nu avem autostrăzi, nu avem școli sau spitale mai noi, lumea nu crede în această creștere economică. Toți spun că sunt doar niște date statistice care nu reflectă viața reală, de zi cu zi, unde din cauza inflației, puterea de cumpărare a scăzut destul de mult. Dar până la urmă, de unde a venit această creștere economică, așa statistică cum este ea.

Industria de IT&C, IT-iștii, cei care lucrează în telecomunicații, cei pe care îi vedem în clădirile de birouri, cei care stau în cafenele cu căștile la urechi în fața unui laptop, au adus aproape o treime din această creștere economică, respectiv 1,9% din 4,8%, conform unei analize ZF. În IT lucrează numai 234.000 de oameni, față de peste un milion de oameni cât lucrează în industrie, care anul trecut a întregistrat o scădere economică.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Dacă lângă industria de IT&C adăugăm industria de servicii administrative și suport, care a adus 25% din creșterea economică, vedem cum două industrii unde lucrează numai 600.000 de angajați au tras economia în 2022, în condițiile în care industria și agricultura au fost pe minus. Construcțiile și-au revenit, în specil cele de infrastructură, aducând 15% din creșterea economică. În IT&C salariul mediu a crescut la 9.100 de lei, dublu față de media națională, iar în industria de activități suport salariul a ajuns la 6.000 de lei, adică 50% peste media națională.

Dacă nu se întâmplă ceva major în jurul nostru, cu războiul din Ucraina, economia României va crește și în acest an. Problema este că această creștere economică nu este uniformă, clădirile de birouri, acolo unde lucrează cei din IT și din serviciile de suport, sunt localizate doar în câteva orașe. În celelalte orașe, salariile sunt mici, investiții nu prea sunt, și de aceea creșterea economică nu se vede.