Modificări de ultimă oră pentru listarea Hidroelectrica. Perla energiei românești vine în cea mai mare parte la BVB: ASF permite Fondului Proprietatea să listeze cel mult 10% din IPO pe o bursă externă, cel mai probabil Londra, faţă de 66% cât era înainte, scrie ZF. Prin intermediul certificatelor de depozit globale, adică instrumentele prin care sunt „împachetate“ de exemplu acţiunile Romgaz la Bursa de la Londra, Fondul Proprietatea va putea lista la o bursă externă doar 2% din acţiunile Hidroelectrica. Pe termen lung, decizia va avea un impact negative de lungă durată asupra dezvoltării pieței locale de capital. De ce? Companiile românești private vor fi descurajate să se listeze la BVB și, în mod ironic, le va forța să ia în considerare doar listările internaționale. Sunt cu Adrian…

Directorii Romgaz vor semna săptămâna asta tranzacția prin care producătorul de stat cumpără, cu 1 miliard de dolari, 50% din proiectul de gaze din Marea Neagră, de la americanii de la Exxon. Statul român va deveni, astfel, principalul acționar al proiectului, prin participația de 70% la Romgaz și cea de 20% la Petrom, companie controlată de austriecii de la OMV, celălalt investitor în proiectul Neptun Deep. Gaz românesc pentru români. Nu este doar retorica ministrului Energiei. Este șansa fiecărui român care crede în acest proiect să investească în Petrom sau Romgaz, ambele listate la Bursă, și să beneficieze de eventualele câștiguri. Dar cine va asigura securitatea militară şi politică a proiectului din Marea Neagră, acum că americanii de la Exxon au plecat? “Ruşii nu vor sta să se uite cum altcineva le ia din pieţele europene de desfacere a gazelor, principala lor resursă pentru buget, iar România și Austria, care nu este în NATO, nu au forţă militară pentru a apăra proiectul, dacă s-ar pune problema în aceşti termeni”, spune Cristian Hostiuc, director editorial ZF, cu care vorbim în câteva momente. Începem!

Cum se pot proteja investitorii de o posibilă recesiune generată de creşterea majoră a inflaţiei? În ce investim pe termen scurt, mediu şi lung în această perioadă de volatilitate financiară crescută? Nouă analişti şi investitori pe burse au răspuns acestor întrebări adresate de XTB România. Ce alegeri sunt inspirate: un portofoliu diversificat printr-o acoperire, fie şi parţială, cu poziţii de tip vânzare în lipsă sau cu aşa-numitele „inverse ETFs” care fluctuează invers faţă de un anumit indice. Portofoliul să conţină atât acţiuni, în special în sectoare de interes crescut precum energie sau tehnologie, cât şi titluri de stat şi aur. Prioritar este să nu rămâi prea mult cu cash în bancă pentru că acesta se devalorizează pe zi ce trece. Fiecare instrument de investiţie pe care doreşti să-l alegi trebuie analizat cu multă atenţie, trecut prin filtrul tipologiei de investitor şi ulterior investit.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Chinezii se pregătesc pentru ce e mai rău: Autorităţile de reglementare chineze au organizat o reuniune de urgenţă cu băncile naţionale şi străine pentru a discuta cum şi-ar putea proteja activele de peste hotare de sancţiuni impuse de Statele Unite, similare celor impuse Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina. Oficialii sunt îngrijoraţi că aceleaşi măsuri ar putea fi luate împotriva Beijingului în cazul unui conflict militar regional sau al unei alte crize.

Muzeul NFT din Ucraina creează NFT-uri în onoarea lui Elon Musk. Când a început conflictul, Mykhailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale, a cerut ca terminalele Starlink să fie furnizate națiunii sale, deoarece atacurile rusești perturbau conexiunea la internet. În prezent, peste o mie de terminale Starlink operează în Ucraina. Până acum, muzeul NFT al țării a strâns 725.000 de dolari sau 258 de ether.

Care e diferența dintre Wall Street și un casino cu slot machines? Aproape niciuna, în ultimii ani, spune CEO-ul Berkshire Hathaway, Warren Buffett, la întâlnirea anuală a acționarilor. Piața de capital strânge firmiturile de pe masa capitalismului și a economiei.Câștigă de pe urma investitorilor prinși în mirajul îmbogățirii, iar componenta investițională este redusă la minimum. Atitudinea critică atinge și criptomonendele, în speță Bitcoin-ul, care este lipsit de valoare, crede Buffett. În ce are încredere, pentru viitorul apropiat? Terenuri arabile, imobiliare, petrol. Și jocuri video. Berkshire Hathaway deține acum 9,5% din acțiunile Activision Blizzard, companie preluată recent de Microsoft.

Asigurătorul chinez Ping An, principalul acționar al băncii britanice HSBC, cere instituției financiare să îşi despartă operaţiunile asiatice şi cele occidentale și să pună astfel capăt unei duble orientări care a durat mai mult de un secol. Chinezii consideră că o afacere independentă în Asia, listată la Hong Kong, ar avea o profitabilitate mai mare, cerinţe de capital mai mici şi o autonomie mai mare pentru a lua decizii. Însă planul de divizare marchează o înrăutățire a problemelor geopolitice, spun surse apropiate situației pentru Financial Times.

Ce a fost mai întâi? Putin sau oligarhul? Eșalonul inițial de oligarhi s-a născut în timpul președinției lui Boris Elțîn, care, prin contracte de privatizare dedicate, a înlesnit îmbogățirea celor care ulterior au pavat drumul lui Putin către Kremlin. În vara anului 2000, 21 dintre bogații Rusiei s-au aliniat în fața noului președinte și s-au aplecat în fața autorității sale: “Aveţi grijă să nu-mi staţi în cale şi vă puteţi păstra vilele, superiachturile, avioanele private şi corporaţiile de miliarde de dolari”. Cei care nu au respectat ordinul au fost închiși, exilați sau și-au pierdut viața în condiții suspecte. Noua generație care se află acum sub jugul șefului de la Kremlin, dar și sub cel al sancțiunilor, este reprezentată de “silovarhi”, sau oameni de forță. Majoritatea foști militari sau foști ofiţeri KGB, cum a fost și Putin. Cât timp vor mai respecta comenzile dictatorului, în condițiile în care averile și bunurile de lux nu se mai află la discreția lui Putin, ci a Occidentului? Probabil vom afla curând.