Fondul proprietatea da, statul ba. Ministrul energiei, Virgil Popescu, spune că statul român, în calitate de acţionar majoritar al Hidro­electrica NU ia în calcul listarea duală a companiei. Fondul Proprietatea, cu o deținere de doar 20%, vrea să treacă granița la Londra. Așa, IPO-ul ar atrage o gamă largă de investitori globali și ar transmite un mesaj de deschidere a mediului de afaceri românesc față de capitalul internațional. Totuși, mai există o șansă. Întâi să listeze Fondul Proprietatea pachetul de acțiuni și statul e de acord să se mai gândească. Momentan, planurile se opresc la o emisiune de noi acţiuni după listare.

UiPath aniversează un an de la listarea pe Wall Street: la start, în 21 aprilie 2021, acțiunile se tranzacționau la 69 de dolari. În prezent, la circa 20 de dolari pe unitate. Așa că prima companie cu ADN românesc care a ajuns pe cea mai puternică bursă din lume are un declin de 70% la acțiuni. 25 de miliarde de dolari s-au evaporat din aprilie 2021 încoace din capitalizarea companiei condusă de antreprenorul Daniel Dines, arată datele ZF. Așteptări prea mari de la investitori, evaluare prea ridicată și repoziționarea față de sectorul de tehnologie. Așa se traduce declinul Uipath, despre care vorbim pe larg aici, la Ce Câștig Azi.

Gigantul Goldman Sachs se arată și mai hotărât în lumea cripto. Directorul executiv, David Solomon, discută o colaborare cu Sam Bankman-Fried, CEO-ul schimbului de criptomonede FTX. Cei doi au mers în Caraibe, în interes profesional. Goldman Sachs e pregătit să ofere consiliere către FTX în discuțiile cu autoritățile de reglementare din SUA. Anul trecut, Sam Bankman a spus că într-o zi ar putea cumpăra Goldman Sachs. Totuși FTX valorează 32 miliarde dolari, iar Goldman Sachs 85 miliarde de dolari.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

De 5 miliarde de dolari are nevoie Ucraina pentru a se redresa din punct de vedere economic, după daunele provocate de Rusia. Asta în următoarele 3 luni, spune președintele FMI, Kristalina Georgieva. Care adaugă că Ucraina ar avea nevoie de sprijin sub formă de granturi din partea țărilor partenere. Banca Mondială lucrează la un pachet de sprijin de 170 de miliarde de dolari pentru țările în curs de dezvoltare din întreaga lume în următoarele 15 luni. Banii vor acoperi și costul  economic al conflictului din Ucraina.

Americanii vor să plece din SUA pentru a nu înfrunta reglementările cripto, spune firma de avocatură Harvey Law Group. Antigua, o insulă din Caraibe, este una dintre variante. Unii clienți vor să renunțe definitiv la cetățenia americană, pentru a nu fi impozitați. Alții sunt interesați de dublă cetățenie.

Forbes lansează pentru prima oară lista Cannabis 42.0 în care adună cele mai de succes 42 companii din industria americană, de la producători de uleiuri, ambalaje și ciocolată până la companii de IT și businessuri fintech. Industria a generat câștiguri de 25 mld. $ anul trecut, iar anul acesta va ajunge la 65 mld.$. Din 3 americani, cel puțin 2 vor legalizarea.

Elon Musk vrea să lanseze până în 2024, Robotaxi-ul. Mașina nu va avea volan, nu va avea pedale, deci nu va avea nici șofer. Și va fi optimizată pentru autonomie, mai spune miliardarul.

Binance și-a cerut scuze public pentru postarea unor emojiuri al căror design semăna cu svastica nazistă. O situație similară au avut și cei de la Shiba. Un utilizator al Metaverse-ului lor a cumpărat mai multe terenuri virtuale pentru a pune cap la cap o svastică.