Cum facem să avem şi o „alianţă financiară“ pe lângă cea politico-militară? Aflată la 400 de kilometri de război, România se împrumută de la aliaţii săi din NATO cu cea mai mare dobândă din UE, de 9,3%. Pe nemți îi împrumută cu dobândă de doar 1%, pe cehi cu 5%, pe unguri cu 9,1%, iar de România, am spus deja. Dobânda creşte proporţional cu distanţa pe care debit­orul o are faţă de centrul financiar al Europei, o Europă într-o transformare pe care nimeni nu o anticipa acum cinci ani. De ce ne împrumutăm cel mai scump din UE, când lumea occidentală vrea, după cum spune, ca România să fie solidă şi bine înarmată? Vedem mai târziu.

Noile tehnologii își fac loc din ce în ce mai mult în agricultură. Iar implementarea acestora în fermele din România, fie ele vegetale, zootehnice, legumicole ori horticole, duce la îmbunătăţirea pro­ceselor tehnice, la reducerea resurselor consumate şi la creşterea producţiei cu 20-30%. Aceasta este concluzia ediţiei din 18 iulie a emisiunii ZF Agropower. În următorii 20 de ani, agricultura va fi unul dintre cele mai informatizate sectoare din economie, pentru că piaţa îi va obliga pe cei care vor să rămână în „joc“ să facă pasul spre tehnologie. Facem și noi un pas mai departe și vom discuta avantajele tehnologiei în agricultură, aici la „Ce câștig azi?”.

Doar 30% dintre companiile românești listate la BVB au efectiv un plan de punere în aplicare a obiectivelor de mediu, sociale şi de guvernanţă sau ESG. Doar 10% au o strategie integrată de afaceri şi de sustenabilitate, arată un studiu PwC România în colaborare cu BVB. 50% dintre respondenţi nu utilizează încă niciun standard de raportare, în condiţiile în care până în 2023 cerinţele de reglementare şi raportare devin mai stricte.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Oricât de mult respinge Banca Centrală Europeană perspectiva de a majora dobânda-cheie cu jumătate de punct, recunoaște că e constant surprinsă de inflație. De asta și de scăderea monedei euro sub paritatea cu dolarul, dar și de impresia că acționează prea târziu. Majoritatea economiștilor spun că BCE acționează tardiv, în timp ce sindicatele din Germania, cea mai mare economie a Europei, acționează constant în acest sens.

Cum ar fi să-ți conectezi creierul la WhatsApp? Synchron, o companie de medicină bioelectronică neurovasculară, cu sediul la New York, dezvoltă o tehnologie prin care, un pacient cu scleroză amiotrofică spre exemplu, poate naviga pe internet prin puterea gândului. Adică fără a-și folosi mâinile.

Legea care transpune mecanismele de prevenţie în business introduse la nivel european prin Directiva nr. 2019/1023 a intrat în vigoare. Aceasta prevede două proceduri de restructurare. Acordul de restructurare şi concordatul preventiv, ambele orientate spre salvarea companiilor în dificultate.

Guvernul împrumută 600 de milioane de euro de la Banca Mondială pentru a sprijini tranziţia către o economie verde. Acest împrumut este primul dintr-o serie programatică de două operaţiuni de finanţare şi este complementat de o asistenţă financiară nerambursabilă de 24,2 milioane de dolari acordată din Fondul BIRD pentru Soluţii Inovatoare privind Bunuri Publice Globale.

General Motors oferă un discount de 5.500 $ pentru cei care cumpără un Cadillac Lyric, dacă cei care cumpără vor permite companiei să le urmărească mașina în trafic pentru a colecta date în timp real.