Înaintea conflictului din Ucraina, investitorii de retail mizau pe IT and C că va avea cea mai bună evoluție în 2022. Pe locurile următoare se plasau energia, domeniul financiar-bancar, serviciile medicale, imobiliarele, farma și agricultura. Domeniile cele mai puțin performante erau considerate producția industrială și construcțiile, telecomunicațiile, comerțul și transportul. Sunt rezultatele unui sondaj realizat înainte de conflict, pe 177 investitori la Bursa de Valori București. Cum ar arăta acum acest top? Ce sectoare au luat avânt, care au încetinit? Pe ce ar miza un investitor în viitorul apropiat? Aflăm împreună aici, la „Ce câștig azi?”.

Elon Musk se joacă cu nervii angajaților de la Twitter. După anunțul că ar putea cumpăra compania, angajații platformei de socializare s-au înghesuit la… psihiatru.  De teamă că pe Twitter oamenii s-ar putea exprima cu adevărat liber și că moderatorii n-ar mai putea reduce la tăcere opiniile incomode și nonconformiste. Elon Musk le iese în cale peste tot, la birou, la cantină, în parcare. E coșmarul fiecărui angajat Twitter. Sigur, e doar glumă, însă te face să te întrebi cât din această glumă e adevăr și cât nu.

Un sondaj CFA România arată cā majoritatea analiştilor economici prevăd în următoarele 12 luni un nivel al inflației de cel puțin 8%, o dobândă cheie de la cel puțin 4,25% și că euro va trece de 5 lei. Proporția celor care cred că prețul imobiliarelor va creşte în următoarele 12 luni este de 13,6%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020. Iar deficitul bugetului de stat e așteptat să ajungă la 6,7% anul acesta.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe decese cauzate de poluare. Însă un start-up autohton vrea să grăbească tranziția țării către energie verde printr-o colecție de NFT-uri. Valentin Albu, cof-ondator ulEnergy Vampires:spune că prin achiziția unui NFT, românii pot deveni co-proprietarii unui parc de producere a energiei regenerabile și pot obține venituri pasive pentru minim 25 de ani.

Banca Centrală a Rusiei subliniază importanța începerii testelor pe rubla digitală în ciuda faptului că băncile invitate la teste nu sunt încă 100% pregătite, pentru că rubla digitală e foarte necesară, spun oficialii băncii. Rubla digitală e văzută ca o modalitate de a evita sancțiunile iar testele vor continua pe toată durata acestui an.

Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, spune că Uniunea Europeană lucrează la planul unui embargo asupra petrolului rusesc. El adaugă că preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, doreşte o astfel de măsură. “Sper că în săptămânile următoare îi vom convinge pe partenerii noştri europeni să nu mai importe petrol rusesc”, spune Le Maire pentru un post de radio.

Ce cantitate de alimente există acum în rezerva de stat? Ziarul Financiar a cerut autorităţilor date privind producţia, consumul, importul, exportul şi stocul pentru zece categorii de produse agro-alimentare. Până acum, INS este singura instituţie care a răspuns concret şi cele mai recente date oferite sunt pentru anul 2020.

Cercetătorii japonezi au dezvoltat bețișoare computerizate care amplifică gustul sărat. ceea ce-i poate ajuta pe cei care au nevoie să reducă sodiul în alimentația lor. Sunt aceiași cercetători care au dezvoltat și ecranul care poate fi testat cu limba ca să simți gustul mâncării care apare în imagini.