Scumpiri. Inflație de 2 cifre. Dobânzi mai mari decât economiile. Și trendul continuă. Asta spune BNR. Noi ne ținem bine. Nu a crescut numărul celor care trăiesc pe stradă, prețurile mari şi inflaţia au intrat deja în cotidian şi sunt asumate. Peste tot parcă există nişte bani care apar de nicăieri, care sunt mai mult sau mai puţin contabilizaţi în datele oficiale. Mulți au investit și în cripto. Există puncte de rezistență, care ne țin pe linia de plutire, despre care discutăm mai târziu.

Proiectul de modificare a legii offshore a fost depus în Parlament la finalul săptămânii trecute. Prevederile mai prietenoase cu investitorii vor debloca, probabil, resursele din Marea Neagră. Dar cine va beneficia, și în ce măsură, de gazele extrase offshore? Ministrul Energiei, Virgil Popescu, dă asigurări că gazul va ajunge la noi în țară. Statul a renunțat la a-i obliga pe producători să vândă 50% din volum în România. În schimb, contractele bilaterale de tranzacţionare vor fi avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, iar statul român va avea drept de preemţiune pentru achiziţionarea cantităţilor de gaze ce urmează a fi tranzacţionate. Sunt pârghiile de control suficiente? Discutăm imediat, la Ce Câștig Azi.

Dintre toate țările UE, România se împrumută cel mai scump. Datoria creşte anual cu 20 de miliarde de lei din majorarea dobânzii. Spre comparație, Bulgaria se împrumută de 6 ori mai ieftin. Banca Centrală Europeană arată că, la final de martie 2022, bondurile României pe 10 ani sunt taxate cu o dobândă de 6,2% în timp ce ale Bulgariei sunt taxate cu doar 1,09%.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Pentru prima dată, SRI şi SIE se amestecă în avizarea investiţiilor străine. Orice investiţie din afara Uniunii Europene care depăşeşte 2 mil. euro trebuie să treacă printr-o comisie specială, din care vor face parte membri ai guvernului, dar şi servicii secrete din România, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate de guvern. Care mai aduce o procedură birocratică, mai degrabă o piedică în procesul pentru investiţiile străine.

La început nu voiam să auzim despre așa ceva, acum e un must have. Vorbim despre munca remote, care rămâne după ridicarea restricțiilor, alături de câteva zile la birou. 86% dintre companiile participante un sondaj PwC România continua să lucreze în sistem hybrid și doar 11% îți reiau activitatea obligatory la birou pentru toți angajații. Dintre organizaţiile care vor lucra în regim hibrid,  aproximativ 59% impun anumite reguli, în timp ce un sfert lasă prezența la birou la alegerea angajatului.

Business-ul viitorului va fi sustenabil, bazat pe o economie mai atentă la mediu. Componenta de bază a dezvoltării durabile este economia circulară, un concept care se dezvoltă tot mai mult în Uniunea Europeană, spune EY România. Vorbim de un model integrativ, bazat pe eco-inovare și eco-proiectare, caracterizat prin conceptul 10 R: Refuzare, Regândire, Reducere, Reutilizare, Reparare, Refacere, Refabricare, Reorientare, Reciclare și Recuperare.

Maşina personală rămâne mijlocul de transport zilnic preferat de 40% dintre români, iar 63% spun că nu vor renunța la ea în următorii ani, arată studiul Deloitte 2022 Global Automotive Consumer Study. 9 din 10 consumatori de la noi din ţară sunt dispuşi să plătească în plus pentru o maşină dotată cu diverse sisteme bazate pe tehnologie care să le aducă siguranță crescută la volan, propulsie alternativă sau electrică. 16% dintre participanții la studiu au spus că pandemia i-a determinat să-și cumpere un autoturism personal.

Încă un oraş din China întrece New York-ul la numărul de miliardari. Un top realizat de Hurun Global Rich List din Shanghai pune Beijing-ul pe primul loc, cu 144 de miliardari, Shanghai pe 2, cu 121. Shenzen, cu 113, se claseazā pe 3, înaintea New York-ului şi Londei, care au 110, respectiv 101 miliardari.