Europa încearcă să izoleze Rusia prin sancțiuni și pregătește decuplarea de la resursele exportate de Moscova. Își clădește independența energetică pe surse regenerabile, dar și pe tehnologii pe care se pregătea să le abandoneze la un moment dat. Liderii europeni încă nu reușesc să ajungă la un consens în privința deconectării de la petrolul și gazele rusești, dar nu sunt singurele resurse prinse în jocul geopolitic actual. Și nu sunt singurele elemente pe care Kremlinul le poate folosi ca instrumente de șantaj. De la nichel, crom, cobalt, titan sau paladiu, până la… pâinea noastră cea de toate zilele. Toate sunt înșirate pe tabla de șah a relațiilor încordate dintre Est și Vest. Iar grâul rusesc pare să devină sămânța discordiei în viitorul apropiat. Ce rol al putea juca România, din poziția de exportator major de cereale în Europa, discutăm în câteva momente.

Creșterea economică globală versus optimismul managerilor de fonduri, care a ajuns la cel mai scăzut nivel din istorie. 81% dintre aceștia anticipează că economia regiunii va avea de suferit pe parcursul acestui an, față de 69% în luna martie. Sondajul realizat de Banca de Investiții BoFa Securities a obținut opinia de la manageri care gestionează active cumulate de peste 833 de miliarde de lei. În privinţa riscurilor, conflictul Rusia-Ucraina a coborât pe locul al patrulea, după acţiunile agresive ale băncii centrale asupra ratele dobânzilor şi inflaţia. Ce temeri au administratorii de fonduri de investiţii și cum va arăta mediul de business în ochii lor, în această perioadă tensionată, afli la „Ce câștig azi?”.

Legea offshore îl așteaptă pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, plecat în Israel, să se întoarcă, să semneze și să depună, alături de liderii coaliției de guvernare, proiectul. Vineri, proiectul de lege merge în Parlament, spune vicepremierul Kelemen Hunor. Din 2018 așteaptă investitorii modificarea legii offshore. Între timp, Exxon s-a retras, iar Black Sea Oil and Gas amenință că dă statul în judecată la Tribunalul de Arbitraj de la Paris. Acum, pare că ne îndreptăm spre o soluționare a situației, dar până în 2026 nu sunt șanse prea mari să începem exploatarea, explică vicepremierul.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

8 din 10 angajați români ar vrea să lucreze doar patru zile pe săptămână, dar jumătate s-au speriat că asta ar însemna să stea la muncă 10 ore pe zi. Sunt rezultatele unui studiu BestJobs, care arată și că 71% dintre angajații din România consideră că săptămâna de lucru de 4 zile s-ar potrivi locului de muncă pe care îl au în prezent şi activităţii lor. Și de ce nu s-ar potrivi, dacă e vorba de mai multe zile libere? Însă 3 din 4 angajați rămân cu picioarele pe Pâmânt și inclină să creadă că angajatorii nu vor permite un astfel de program.

Olandezii blochează iahturile oligarhilor ruși sau bieloruși la pachet. 20 dintr-o lovitură. 14 dintre ele sunt în contrucție, 6 sunt ancorate sau în proceduri de întreținere. Autoritățile au dispus să nu poată fi livrate, transferate sau exportate. Săptămâna trecută, alte 14 iahturi legate de persoane supuse sancțiunilor au fost imobilizate.

Bursa de Valori Bucureşti înregistrează prin prisma indicelui principal BET o scădere de 3,3% de la începutul anului. Din rândul marilor companii listate, cele mai abrupte scăderi au fost înregistrate la început de săptămână de Nuclearelectrica, minus 1,6%, TeraPlast Bistriţa, minus 1,4% şi Banca Transilvania, minus 1%. La polul opus, cele mai bune dinamici le-au avut Digi Communications, cu un avans de 0,8%, Conpet Ploieşti, cu o creștere de 0,5% şi Romgaz, cu 0,4%, arată datele BVB.

Ponderea femeilor care ocupă funcţii de conducere în România a crescut în ultimii ani. Astfel, numărul companiilor listate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, în care există cel puţin o femeie într-o poziţie de conducere, a ajuns la 62%. În creştere cu aproape 20% faţă de 2015.

De la bursă, la cripto. Virgil Griffith, un fost dezvoltator Ethereum, e condamndat la 63 de luni de închisoare și va plăti o amendă de 100.000 de dolari. Motivul? A participat la o conferință și a ajutat Coreea de Nord să folosească tehnologia blockchain. Cu alte cuvinte, a încălcat sancțiunile impuse de Statele Unite. El a mai avut o tentativă de genul acesta în 2019. Dar atunci a scăpat.