• Prețul carburanților înregistrează o nouă creștere care depășește recordurile naționale ale tuturor țărilor afectate.
  • Șoferii caută o alternativă la cheltuielile-record impuse de prețul benzinei.
  • Crește interesul pentru mașinile electrice și a celor de tip hibrid.

Numai în SUA prețurile actuale sunt cu aproximativ 1,35 dolari mai mult față de anul trecut. Implicațiile sunt mult mai grave decât pare, fiecare dolar în plus pentru carburanți fiind echivalentul unui adaos de peste 50 de dolari în cheltuielile lunare a unui consumator, potrivit unei statistici Northren Trust.

Consumatorii iau în calcul prețurile mari pe care le implică o mașină care consumă mulți litri de carburant, dar și implicațiile pe care aceasta le-ar avea asupra mediului înconjurător. După ce barilul de petrol a depășit valoarea de 100 de dolari, toți mai mulți șoferi și-au îndreptat atenția asupra mașinilor de tip hibrid și electrice.

Săptămâna trecută site-ul Edmunds.com a înregistrat o creștere semnificativă a interesului pentru mașinile electrice, consumatorii prezentând interes pentru un vehicul hibrid, hibrid plug-in sau electric, în procent de 39% mai mare față de săptămâna precedentă.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

În cadrul Piplsay, o platformă specializată în monitorizarea consumatorilor în materie de preferințe, s-a realizat un sondaj în rândul populației americane în urma căruia a reieșit că două treimi dintre americani sunt profund îngrijorați de creșterea prețurilor la combustibil, iar 49% au declarat că noile costuri la benzină nu sunt accesibile. Aproximativ jumătate din participanții la sondajul de opinie au declarat că vehiculele electrice reprezintă o alternativă viabilă.

Creșterea interesului pentru aceste tipuri de vehicule atrage investiții în acțiunile companiilor producătoare de vehicule electrice și alte tehnologii energetice nepoluante. Conform The Wall Street Journal, Tesla Inc. a crescut cu peste 20% în ultimele săptămâni, deși rămâne cu aproximativ 25% sub nivelul maxim pe care l-a atins la începutul lunii noiembrie.

Inflația materialelor pentru bateriile vehiculelor electrice ar putea totuși reprezenta un obstacol în rândul celor interesați. Potrivit Benchmark Mineral Intelligence, prețul litiului – o componentă cheie a celor mai populare baterii reîncărcabile – a crescut considerabil, în procent de aproximativ 500% față de anul trecut. Nichelul, o altă componentă cheie a atins prețuri record în ultimele două săptămâni.

Aceste creșteri au apărut pe fondul agresiunii Rusiei în spațiul european, la gândul că Rusia ar putea încetini sau chiar întrerupte complet exporturile de nichel.

Alte tehnologii de energie curată se bucură în schimb de un interes sporit în condițiile în care prețurile combustibililor fosili se apropie de niveluri record, în special în Europa, unde prețurile gazelor naturale au atins niveluri record.

“În prezent, europenii înțeleg mult mai bine decât americanii amenințarea Rusiei”, a declarat economistul Philip Verleger.