• Echipa lui Donald Trump pregătește un proiect prin care să limiteze independența FED, dacă fostul președinte mai obține un mandat la Casa Albă, scrie Wall Street Journal.
  • Există deja un document de 10 pagini care conține diferite propuneri prin care funcționarea FED ar putea fi modificată, spun anumite surse pentru publicația americană.
  • Trezoreria SUA ar putea superviza activitatea FED, dacă Trump devine din nou președinte.

Trump pregătește diverse măsuri de subminare a independenței Rezervei Federale, în eventualitatea unui nou mandat la Casa Albă. Foștii consilieri ai lui Trump eloborează un proiect prin care președintele să poată controla deciziile FED. Documentul de 10 pagini, deja redactat, este secret. Nici măcar unii dintre foștii consilieri economici ai lui Trump nu știu de existența lui, spun anumite surse pentru Wall Street Journal.

Nu este clar dacă Trump cunoaște chestiunea sau dacă și-a dat consimțământul, dar o parte dintre cei familiarizați cu proiectul susțin că fostul președinte a fost de acord.

„Să fie clar: atât timp cât președintele Trump sau un membru al campaniei nu face un anunț despre viitoarea politică, nicio veste nu trebuie considerată oficială”, spun Susie Wiles și Chris LaCivita, consilieri ai lui Trump.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Fostul președinte este un susținător al dobânzilor de referință scăzute și și-a exprimat deseori frustrarea legată de imposibilitatea președintelui de a le modifica. Dar nu a decis, deocamdată, cum va aborda această temă, spun apropiații lui.

Ce modificări ar putea aduce Trump în funcționarea FED?

Sursele WSJ susțin că Trump va încerca să submineze autoritatea FED. Președintele s-ar putea implica în deciziile de politică monetară. Aliații lui Trump susțin că președintele ar trebui consultat atunci când FED ia decizii de modificare a dobânzii-cheie. Rezerva Federală ar trebui să fie sub supravegherea Casei Albe, spun ei.

Trezoreria SUA va putea superviza activitatea Băncii Centrale a SUA, arată documentul.

Mai mult, Trump va putea să-l elibereze din funcție pe Jerome Powell înainte de finalizarea mandatului de patru ani, care se încheie în 2026.

Câteva surse care au vorbit cu Trump spun că fostul președinte și-ar dori să aibă un loc în comitetul FED care ia deciziile de politică monetară.

Care este istoria Rezervei Federale în era modernă?

Acordul Monetar din 1951 a fost o înțelegere între Trezoreria SUA și FED. Este cunoscut și ca acordul Treasury-Federal Reserve. Elementul principal al acordului a fost restabilirea independenței Rezervei Federale. Înțelegerea stă la baza implicării FED în era modernă a politicii monetare americane.

Acordul din 1951 are o influență signifianță asupra modului de funcționare a Băncii Centrale. În 1913, FED primea responsabilitatea de a fixa politica monetară. Dar abia după Acordul Monetar avea autoritate totală.

În 1942, în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial, președintele Harry S. Truman cerea FED să țină dobânda de referință la un nivel neobișnuit de scăzut. Asta a permis burselor să rămână stabile și statului să se finanțeze războiul cu dobânzi mici.

În 1947, când războiul era finalizat deja de doi ani, inflația rămânea peste 17%. FED încerca s-o limiteze, dar președintele Truman și secretarul Trezoreriei voiau dobânzile la cote reduse, pentru a proteja obligațiunile de război.

În 1951, când SUA a intrat în războiul din Coreea, inflația ajungea la 21%. FED considera că ridicarea dobânzii-cheie era necesară, pentru a ține în frâu inflația și a evita o nouă criză financiară. A fost momentul în care a avut loc întâlnirea cu Truman și a fost semnat acordul.

Așa intra FED în era modernă a economiei americane.