• Nvidia e a treia companie, după Apple și Microsoft, care depășește o capitalizare de 3.000 mld. $.
  • Nvidia și AMD urcă pe aceeași scenă la Computex și-și etalează produsele.
  • 13 foști și actuali angajați ai OpenAI și DeepMind semnează Right to Warn AI.

Dau rewind la săptămâna care a trecut. Nvidia iese iar în față și asta se reflectă pe bursă, la un record absolut. Însă, cei mai mari din A.I. sunt în corzi.

Să-ncepem cu începutul. Nvidia și AMD urcă pe aceeași scenă la Computex. Nu e loc de interpretări. Amândouă își etalează jucăriile.

Nvidia lasă publicul să vadă pentru prima dată Rubin, noua platformă de cipuri A.I., pe care vrea să o lanseze în 2026. Toții ochi sunt acolo.

Citește și

  • La cine-i renul? Netflix e dat în judecată din cauza serialului Baby Reindeer
  • McLaren pregătește un SUV hibrid și un supercar electric, conform CEO-ului companiei
  • Pleci în vacanță și nu știi unde să mănânci? Uite top 50 de restaurante din lume în 2024
  • Titlurile zilei

    CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
    COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

    „Lupta pentru inteligență artificială accelerează totul, spune Jensen Huang, CEO-ul Nvidia. Și nu-i departe deloc de adevăr.

    AMD promite că lanseză un nou cip în al trimestrul patru al anului. Are mai multă memorie și face transfer de date mai rapid. Viteza câștigă în era A.I..

    Dar cine câștigă mai mult?

    Nvidia depășește Apple pentru prima dată în topul magnificilor, cu o capitalizare de 3.010 mld. $ și un preț pe acțiune de peste 1.200 de dolari.

    Nvidia e mare, dar tensiunea din A.I. și mai mare

    Se unesc să-i schimbe pe șefii lor. 13 foști sau actuali angajați ai OpenAI, Anthropic și DeepMind, de la Google, semnează Right to Warn AI, o scrisoare pentru șefii lor.
    Adică, cer companiilor să schimbe contractele, ca să nu aibă de suferit dacă raportează un risc de securitate și trag semnale de alarmă.
    Au trei principii clare pe care vor să le respecte companiile pentru care lucrează:

    – Să nu mai aibă clauze contractuale în care să discrediteze riscurile A.I. subliniate de ei;

    – Să creeze și să faciliteze canalele anonime pentru exprimarea angajaților cu privire la riscuri;

    – Să le ofere protecție în cazul în care reclamă un risc de securitate și să înăsprească pedepsele pentru cei care le atacă decizia de a raporta.

    Momentan, companiile nu reacționează, cel puțin public. Rămân la political correctness.

    Iau exemplul lui Sam Altman, care i-a răspuns lui Heln Toner la atacuri, întrebat la conferința AI for Good ce poziție ia în toată șarada. Mai știi când Toner a zis că tot board-ul OpenAI a flat de lansare ChatGPT pe Twitter?

    „Când am lansat ChatGPT, atunci îl numeam un preview discret al cercetării, nu ne așteptam să se întâmple ce s-a întâmplat, dar, bineînțeles, că am vorbit mult cu board-ul despre planul de research, de fapt, de lansarea către care ne îndreptam.”, spune Altman.

    Cât despre ea? Nu-i poartă pică.

    „Uite, cu respect, sunt într-un mare dezacord cu felul în care își amintește ea evenimentele, dar cred că lui Toner îi pasă cu adevărat de un rezultat bun pentru AGI și apreciez asta la ea. Îi doresc numai bine!”