Valoarea de tranzacţionare cu acţiunile listate la BVB creşte cu 60% în primele 7 luni prin comparaţie cu aceeaşi perioadă de anul trecut, însă lichiditatea revine la volume de vară în luna iulie, informează Ziarul Financiar.

Lichiditatea consemnată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se menţine la cote ridicate pe mai multe paliere după o primă jumătate de an în care au fost înregistrate creşteri semnificative, însă în luna iulie lichiditatea a revenit la volume de vară pe măsură ce investitorii şi analiştii financiari aşteaptă încheierea sezonului de raportări financiare pentru a avea o primă indicaţie despre modul în care companiile româneşti listate vor performa în acest an, se arată într-un comunicat al BVB.

Pe segmentul de acţiuni listate pe Piaţa Reglementată a BVB, valoarea totală de tranzacţionare la nivelul primelor 7 luni a fost de 8,4 miliarde lei, echivalentul a 1,7 miliarde euro, ceea ce a însemnat un avans de 59,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În interiorul acestei evoluţii, luna iulie a consemnat valori totale de tranzacţionare cu acţiuni de 872 milioane lei sau 177 milioane euro. Acest nivel este cu 27% peste cel raportat în iulie 2021, însă comparativ cu luna iunie a acestui an este mai mic cu 31%.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

În ceea ce priveşte valoarea medie zilnică de tranzacţionare cu acţiunile listate pe Piaţa Reglementată a BVB, primele 7 luni ale acestui an au atins un nivel de 57,7 milioane lei, echivalentul a 11,7 milioane euro. Acest nivel se traduce printr-un avans de 60,8% faţă de perioada ianuarie-iulie a anului trecut. Lichiditatea medie zilnică pe segmentul de acţiuni înregistrată în luna iulie a fost de 41,5 milioane lei sau 8,4 milioane euro. Prin comparaţie cu luna iulie a anului trecut s-a înregistrat o creştere de 33%, însă comparativ cu iunie 2022, nivelul este mai redus cu 34%.

„Piaţa de capital din România a făcut faţă într-un mod matur multiplelor provocări care s-au suprapus în această perioadă. Specificul bursei noastre, în care domeniile financiar şi energetic sunt puternic reprezentate, a contribuit la obţinerea unor rezultate pozitive în condiţiile în care alte pieţe sunt încă în scădere. De altfel, cea mai bună performanţă la nivelul BVB a fost consemnată de indicele BET-NG, care include companiile din energie şi utilităţi, cu +9% în primele 7 luni. Continuarea trendului listărilor de companii la cota bursei este poate unul dintre fenomenele cele mai importante ale acestei perioade”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

La nivelul tuturor tipurilor de instrumente financiare tranzacţionate pe Piaţa Reglementata a BVB, valoarea totală de tranzacţionare din primele 7 luni a ajuns la 14,5 miliarde lei, echivalentul a 2,9 miliarde euro, în urcare cu 38,9% fata de aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea medie zilnică de tranzacţionare pentru toate instrumentele financiare tranzacţionate a depăşit 100 de milioane de lei, în creştere cu 39,9% faţă de perioada ianuarie-iulie a anului trecut.

„Avem un an cu evenimente relevante pentru piaţa de capital din mai multe direcţii, iar acest lucru a fost reflectat în volatilitatea pieţei şi în lichiditatea generată în prima parte a anului. Piaţa de capital din Romania a fost poziţionată mult mai bine decât alte pieţe dezvoltate pentru a face faţă evenimentelor care au avut loc până acum în acest an. Din perspectiva indicelui BET, piaţa mai are de recuperat pentru a ajunge în teritoriu pozitiv, însă prin prisma indicelui BET-TR, care include şi dividendele, piaţa este deja pe plus şi observam încă de luna trecută o consolidare a acestui ritm de creştere”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Capitalizarea companiilor româneşti listate la BVB a ajuns la aproape 149 miliarde lei, echivalentul a 28,9 miliarde euro, la finalul primelor 7 luni ale acestui an. Acest nivel este uşor peste cel înregistrat la finalul anului trecut, când valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB a fost de 141 miliarde lei, echivalentul a 28,5 miliarde euro, conform datelor BVB.

Indicele BET-TR a încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare din iulie la un nivel de 23.835 puncte, în urcare cu 3,1% faţă de finalul anului trecut. În schimb, indicele BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate la BVB, se afla în teritoriu negativ, cu o scădere de 4,6% faţă de anul trecut. Cel mai mare avans la nivelul primelor 7 luni în rândul indicilor BVB a fost de 9% şi a fost înregistrat de BET-NG, indicele care reflectă evoluţia companiilor listate care au domeniul principal de activitate energia şi utilităţile aferente.