• Minimul record al rublei a fost de 151/dolar, pe 7 martie
  • Pe 29 martie a atins cel mai ridicat nivel de după atacul asupra Ucrainei
  • Un dolar se tranzacționa ieri 88 de ruble, iar un euro cu 95

Banca Centrală a Rusiei a reușit să stabilizeze rubla, care s-a apreciat și a ajuns la cel mai bun nivel de după inițierea atacului asupra Ucrainei. Rușii au generat o cerere artificială pentru moneda națională, prin plafonarea sumelor în dolari pe care rezidenții le pot retrage din conturile bancare în valută și prin interdicția aplicată băncilor de a vinde valute străine clienților. În plus, agenţiile de brokeraj din Rusia nu au voie să lase clienţii străini să vândă titluri de valoare. O altă măsură: exportatorii de petrol și gaze au fost forțați să vândă 80% din veniturile lor în valută și să cumpere ruble.

Cât timp va funcționa planul rușilor? Și cât de stabilă este, în realitate, rubla? Am discutat cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF.

“Eu cred că Putin va testa, cel puțin o săptămână sau câteva zile, dacă nu chiar o lună, cum funcționează acest sistem în care Europa își va plăti gazele, petrolul în ruble. Măcar așa, ca să dea un semnal că și el este la masa jocului. Europa va invoca faptul că un contract este un contract, moneda din acel contract este dolarul sau euro. Dar trebuie să vedem ce se va întâmpla.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU