• Statele lumii alocă mai mulți bani pentru Apărare
  • Germania își dublează bugetul dedicat armatei, China îl crește cu 7,1%
  • Iohannis vrea să crească de la 2% la 2,5% bugetul pentru Apărare

Războiul pornit de Putin produce efecte în întreaga lume, nu afectează doar Ucraina sau Rusia. Prețurile cresc, bursele sunt pe pierdere, nesiguranța crește. Statele simt nevoia să se apere și suplimentează fondurile pentru armată și apărare.

Germania dublează bugetul Ministerului Apărării, Polonia alocă 3% din PIB pentru armată, față de 2% în prezent, apoi va crește progresiv procentajul. China majorează cheltuielile pentru apărare cu 7,1% în 2022. Decizii care ne amintesc de perioade mai puțin luminoase.

Suntem pe punctul de a ne întoarce în negura istoriei, crede Yuval Noah Harari, istoric și autor al bestsellerului “Sapiens”.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Am trăit o perioadă extraordinară de pace în ultimele decenii. Și nu a fost o fantezie hipiotă. A fost ceva fundamental. S-a regăsit în bugete. În Uniunea Europeană, statele membre au alocat, în medie, 3% din PIB. Este un miracol istoric. De-a lungul istoriei, regii, împărații sau sultanii alocau 50%, 80% din bani pentru război, pentru armată.”, a declarat Yuval Noah Harari, istoric.

Pacea este în pericol. Calitatea vieții scade. Fondurile care ar trebui să ne asigure prosperitatea și bunăstarea ne vor da doar mai multe tancuri și avioane gata de război. Vom trăi mai prost și mai conflictual, crede Harari.

“Banii care ar trebui să meargă către sănătate, educație, sau către lupta împotriva schimbărilor climatice, sunt alocați acum pentru tancuri, rachete, pentru fonduri de război. Deci nivelul îngrijirii medicale va fi redus, poate că nu vom mai avea soluții împotriva schimbărilor globale, pentru că banii merg către tancuri. Chiar dacă trăiești în Australia, chiar dacă trăiești în Brazilia, vei simți repercusiunile acestui război.”, a mai adăugat Yuval Noah Harari, istoric.

România nu face excepție. Klaus Iohannis are intenția de a crește de la 2% la 2,5% bugetul pentru Apărare. De unde luăm banii? Ce ministere rămân cu fonduri mai puține? Și de ce a trebuit să înceapă un conflict pentru a lua decizia? Am discutat acest subiect cu Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.

“Nu cred că ministerele vor fi afectate pentru că se va mări deficitul bugetar. Cred că Uniunea Europeană va permite acest lucru. Deci nu cred că, din punctul acesta de vedere, va fi o problemă. Uitați-vă că toate țările europene au declanșat acum o „cursă” a înarmării. Germania a anunțat că alocă o sută de miliarde de euro pentru industria de apărare. Va urma Franța, Italia, Marea Britanie, cu toate că nu mai este în Uniunea Europeană. Deci este o cursă a înarmării. Ceea ce a declanșat Putin acum… a “apăsat pe trăgaci”, ca să zic așa, în Uniunea Europeană. Pentru noi, 1,3 miliarde în plus, că atât înseamnă 0.5% din PIB, nu înseamnă nimic. Pentru că eu cred că bugetul pentru apărare va fi mult mai ridicat.”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.