Tensiunile războiului se simt și pe piața materiilor prime. Investițiile sunt redirecționate către cele trei sectoare principale: energie, metale și agricultură. Astfel, se observă creșteri și de 5% pe piețe care, în mod normal, sunt mai stabile.

Este o regulă ca investițiile în vreme de criză sau de război să se îndreapte către piața commodities? Sau este un caz particular pentru războiul cu Rusia,unul dintre cei mai mari furnizori de materii prime din lume? Răspunsul vine de la Bogdan Maioreanu, analist de piață la eToro.

“Depinde. Creșterea prețurilor în piața de materii prime a început înainte de războiul din Ucraina. A început odată cu creșterea inflației. A început odată cu pandemia. Acum doar continuă, iar tensiunile pe care le avem acum în piață datorate războiului din Ucraina nu fac decât să adauge la presiunea inflaționistă.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

De aceea, răspunsul la întrebare ar fi DA, războiul a dus la o creștere a prețurilor, dar piața s-a mai și stabilizat. Dar piața este foarte atentă la orice știre de acolo, deoarece Rusia este un producător important, este al doilea producător mondial cu aproximativ 10% din producția mondială de petrol.”, a declarat Bogdan Maioreanu, analist de piață eToro.

Indicii grânelor, porumbului și soia au înregistrat maxime istorice în contextul războiului din Ucraina. Un alt lucru de luat în calcul este o posibilă criză alimentară în viitor.

“Trebuie să luăm în considerare faptul că Rusia și Ucraina, împreună, reprezintă cam 29% din producția mondială de grâu. Depinde foarte mult de cum va evolua acest conflict. Același comportament ca și la petrol l-am văzut și la grâu, grâul a crescut foarte mult în ziua invaziei.”, a adăugat Bogdan Maioreanu, analist de piață eToro.

În tranzacționarea pe burse există două tipuri de abordări: risk on și risk off. Dacă în vreme de pace și stabilitate economică, oamenii își asumă un risc mai mare pentru a obține un profit mai mare, în caz de război, sau de criză, investitorii sunt mai atrași de piețele de tip risk off.

Printre acestea, se numără și piața metalelor. Dar poate piața metalelor fi considerată o investiție sigură?

“Orice investiție reprezintă un risc. Acum, dacă ne uităm la piața metalelor prețioase, aceasta acționează ca un instrument de refugiu. Trebuie să luăm în considerare că în momentul în care investim ne asumăm un risc. Acum, în zona de metale, există însă un metal particular, unde Rusia reprezintă 45% din producția globală, care este Paladiu. Deci, orice turbulență pe această piață, poate să aducă vânturi potrivnice industriei automobilelor.”, a declarat Bogdan Maioreanu, analist de piață eToro.

Despre piața bunurilor materiale vorbește și Kevin Paffrath, influencer din domeniul finanțelor, cu un portofoliu de investiții de peste 20 de milioane de dolari. Iată ce consideră el că ar trebui să facem în vreme de incertitudine.

“Vor fi niște creșteri, sperăm că trecătoare, în sectorul energiei și în piața materiilor prime. Cu cât se prelungește războiul, cu atât cresc șansele ca materiile prime să se scumpească. La un moment dat, mă aștept ca acestea să scadă brusc. Astfel, trebuie să ai grijă dacă folosești indicii materiilor prime pentru a-ți crește portofoliul, cred că va fi o scădere bruscă în prețurile bunurilor materiale, așa că nu este ceva ce vrei să ții pe termen lung.”, a povestit Kevin Paffrath, influencer YouTube în finanțe.