În 2021, românii au ales mai mult decât oricând în ultimii ani protecţia financiară oferită de asigurările de viaţă. Astfel, volumul primelor brute subscrise pentru acest segment a înregistrat o creştere de 18% faţă de 2020, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Aceasta este cea mai mare creştere din ultimii ani pentru activitatea de asigurări de viaţă, primele brute subscrise atingând valoarea de 2,6 miliarde lei.

În ciuda acestor evoluţii, ponderea activităţii de asigurări de viaţă în totalul sectorului de asigurări din România (circa 20%) se află în continuare la un nivel scăzut comparativ cu celelalte state ale UE, precum Polonia (31%), Germania (48%), Franţa (55%) sau Italia (76%) – ceea ce indică, pe de o parte, potenţialul de creştere al pieţei locale, dar, pe de altă parte, deficitul de protecţie a populaţiei din ţara noastră.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Dezvoltarea asigurărilor de viaţă contribuie la reducerea unor dezechilibre sociale şi la atingerea unui grad mai ridicat de bunăstare a populaţiei. Aceste poliţe oferă protecţia suplimentară de care avem nevoie”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

Un studiu realizat pentru UNSAR de către un grup de experţi independenţi arată că deficitul de protecţie al populaţiei generatoare de venituri din România, în caz de producere a riscurilor asigurate, se situează la o valoare de 587 miliarde lei (121 miliarde EUR). Conform celor mai recente date, pentru multe familii din ţara noastră, producerea unui eveniment nedorit (accident, îmbolnăvire a unui membru al familiei, – ce se pot solda chiar şi cu un deces) ar duce la o scădere puternică a nivelului de trai. Astfel, asigurările de viaţă sunt o soluţie concretă şi uşor accesibilă pentru reducerea vulnerabilităţii familiilor şi a dezechilibrelor sociale, completând protecţia oferită de sistemul public.

În prezent, în România, poliţele de asigurare de viaţă nu beneficiază de nicio facilitate fiscală. Majoritatea membrilor OECD, precum şi o bună parte dintre statele membre ale Uniunii Europene stimulează prin mijloace fiscale dezvoltarea pieţei asigurărilor de viaţă. Acest lucru se concretizează prin reduceri de impozite sau deductibilitatea primelor de asigurare pentru cei care le achiziţionează.