• Inflația din România coboară la 6,6% în martie, de la 7,2% luna precedentă.
  • Estimarea BNR emisă în februarie arăta o inflație de 6,5%, în martie.
  • „Acel forward guidance legat de prima tăiere, din luna mai, cred că rămâne valabil.”, spune Ciprian Dascălu, economist șef, BCR.

Inflația din martie poate aduce pivotarea BNR în privința dobânzii-cheie, în prezent la 7%. Prima relaxare a politicii monetare ar putea avea loc la ședința din mai, spune Ciprian Dascălu, economist șef, BCR, pentru Aleph Business. Ultima prognoză a BNR, cea din februarie, indica o inflație apropiată ca valoare pentru luna martie.

„Este o scădere semnificativă, de la 7,2% la 6,6%. Dacă o comparăm cu ultima prognoză, din februarie, a BNR, care vedea 6,5%, eroarea e marginală. Practic, acel forward guidance legat de prima tăiere, din luna mai, cred că rămâne valabil.”

Cifra inflației este aproape și de consensul median al Bloomberg, de 6,8%. „Ar putea avea și un impact pozitiv asupra titlurilor de stat.”, spune Dascălu.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Care sunt elementele care ar putea opri pivotarea BNR

Deși BCR merge în continuare pe ideea unei tăieri de dobândă în 13 mai, există elemente care ar putea schimba strategia BNR.

„Ne vom uita atent la diverse componente ale inflației, cum ar fi cea a serviciilor, care se vede foarte puternic și rapid. Plus creșterea accelerată a costurilor salariale. Și în general inflația core, care exclude prețurile volatile, deși a scăzut de la 7,6% la 7,1%, rămâne mai ridicată și este prognozată să rămână ridicată.”.

„De aceea tăierile viitoare de dobândă din partea BNR probabil vor depinde foarte mult și de datele viitoare care vor veni.”

Cum se încadrează România în peisajul inflaționist regional

Dacă ne uităm din perspectiva regională, totuși inflația din România este cea mai ridicată din regiune, potrivit lui Ciprian Dascălu.

„Este departe de intervalul țintă, toate țările cu care ne comparăm… Cehia are inflația fix la țintă, la 2%, Polonia la 1,9%, chiar ușor sub țintă, Ungaria la 3,6%, în intervalul 3% +/- 1%, fixat de Banca Centrală.”