Şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI) a declarat luni că pieţele financiare au motive întemeiate pentru a fi mai optimiste, subliniind că economia americană va evita probabil recesiunea şi China s-a redeschis după ce a renunţat la controlul pandemiei, scrie Reuters.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, care a luat cuvântul la World Government Summit, a descris perspectivele FMI pentru 2023 ca fiind “mai puţin rele, nu bune”, având în vedere că Fondul a prognozat o încetinire a creşterii economice în acest an, iar inflaţia a rămas un motiv de îngrijorare.

Factorii pozitivi au fost rezistanţa pieţelor forţei de muncă din SUA şi UE, redeschiderea Chinei şi “rezultatele surprinzător de bune ale băncilor centrale care au înăsprit condiţiile financiare şi inflaţia s-a redus în sfârşit, deşi lupta nu este încă câştigată”, a adăugat ea.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Întrebată dacă vor exista mai multe doze de înăsprire monetară, Georgieva a spus că Fondul se aşteaptă la o înăsprire monetară în acest an, dar nu a precizat dacă aceasta va continua şi în 2024.

“Pieţele au motive întemeiate să fie mai optimiste, deoarece ceea ce văd în sfârşit este că economia americană va evita probabil recesiunea… văd, de asemenea, China redeschizându-se şi consumatorii chinezi grăbindu-se să cheltuiască banii pe care i-au economisit în timpul pandemiei”, a spus ea.

Georgieva a lăudat producătorii de petrol şi gaze din ţările arabe din Golf pentru că urmăresc “fără încetare” reformele fiscale, inclusiv diversificarea surselor de venituri prin introducerea de noi taxe.