• Petrolul, noi creşteri pe fondul reducerilor de producţie din iulie ale Arabiei Saudite.
  • West Texas Intermediate a urcat cu aproape 5% la începutul sesiunii.
  • La New York, petrolul s-a prăbuşit cu 11% în mai, din pricina îngrijorărilor legate de cerere.

Petrolul a avansat la deschiderea de săptămâna aceasta, după ce Arabia Saudită s-a angajat să reducă producţia cu 1 milion de barili pe zi în iulie, coborând producţia la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, într-un efort de a stabiliza piaţa, scrie Ziarul Financiar, care citează Bloomberg.

West Texas Intermediate a urcat cu aproape 5% la începutul sesiunii, înainte de a coborî în jurul valorii de 73 de dolari pe baril. Ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, a declarat că va face „tot ceea ce este necesar pentru a aduce stabilitate pe piaţă”, după o reuniune tensionată a OPEC+ în weekend, notează Ziarul Financiar.

La New York, petrolul s-a prăbuşit cu 11% în mai, din pricina îngrijorărilor legate de cerere. Cei mai mulţi observatori ai pieţei se aşteptau ca OPEC+ să menţină neschimbată producţia, inclusiv Goldman Sachs Group Inc. ai cărui analişti au prognozat că principalii producători se vor menţine la acelaşi nivel. Rezultatul a fost „moderat optimist”, a declarat banca după reuniunea de la Viena.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

„OPEC+ – şi anume Arabia Saudită – vrea să stabilească un nivel minim sub piaţă şi este foarte posibil chiar să fi reuşit acest lucru”, a declarat Ole Hansen, şeful departamentului de strategie pentru mărfuri al Saxo Bank. Cu toate acestea, „potenţialul de creştere al acestei reduceri rămâne neclar atâta timp cât perspectivele macroeconomice rămân la fel de incerte ca în prezent”.

Mişcarea a forţat regatul să sacrifice potenţial o cotă de piaţă suplimentară pentru a stabiliza preţurile. În schimb, ceilalţi membri ai grupului s-au angajat să menţină reducerile existente până la sfârşitul anului 2024, deşi Rusia nu s-a angajat să reducă şi mai mult producţia, iar Emiratele Arabe Unite şi-au asigurat o cotă de producţie mai mare pentru anul viitor.

Acordul OPEC+ a luat naştere după o dispută cu membrii africani privind modul în care sunt măsurate reducerile lor, eveniment care a întârziat începerea reuniunii. Reducerea suplimentară de luna viitoare ar putea fi prelungită, dar saudiţii vor ţine piaţa „în suspans” cu privire la posibilitatea ca acest lucru să se întâmple, a declarat prinţul Abdulaziz.