• Negocierile dintre Rusia și Ucraina influențează puternic economia
  • Prețurile la energie și materii prime au scăzut după ultimele negocieri
  • Dar au crescut după ce Occidentul a propus noi sancțiuni

Negocierile dintre Rusia si Ucraina progresează, iar asta se vede în piețele financiare şi pe burse. Prețurile materiilor prime au fost în scădere marți, bursele au închis pe plus. Asta în situația în care nu au fost luate decizii clare, au existat doar semne de retragere ale rușilor și declarații ale ucrainenilor, care promit să-și păstreze neutralitatea.

Miercuri însă, prețurile la petrol au crescut cu mai mult de 3%, pe fondul stocurilor reduse și a perspectivei unor noi sancțiuni ale Occidentului împotriva Rusiei. Replica regimului de la Kremlin: țărilor neprietenoase li se va cere curând să
plătească în ruble și petrolul, grâul, metalele, cărbunii, lemnul și fertilizatorii, nu doar gazul.

Piața a devenit extrem de volatilă, influențată de orice mișcare legată de conflictul ruso-ucrainean.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Când și cum se vor stabiliza piețele financiare, am discutat cu Valentin Dragu, analist financiar.

“Este de preferat să nu facem previziuni referitoare la piața de capital pentru că, de obicei, piața de capital tinde să ne contrazică pe cei care suntem majoritari în a face previziuni. În momentul de față sunt foarte mulți factori care impactează piața de capital.

Avem incluse în prețurile acțiunilor atât războiul, problema geopolitică cu care se confruntă piața în momentul de față și noi ca umanitate, avem problemele legate de economie, referitoare la inflație. Vedem cum acest război a venit într-o perioadă în care inflația oricum era foarte mare și băncile centrale se luptau cu a pondera această inflație prin diverse pârghii pe care le au. Nu mai au foarte multe pârghii.

Această creștere a ratelor de dobândă de politică monetară au fost anunțate încă de la sfârșit de noiembrie, dar războiul a pus o presiune și mai mare pe inflație din cauza prețurilor crescute la petrol și gaze naturale, dar și la alte commodities cum ar fi paladium, cupru, nichel. Au crescut foarte mult și porumbul și partea de food. De ce? Pentru că Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori de astfel de produse.”, a declarat Valentin Dragu, analist financiar.