Dezmățul bugetar continuă. Ministrul Muncii propune majorarea salarului minim brut la 3.000 de lei. Însă nu precizează și de unde va lua acești bani și nici care va fi impactul bugetar al unei asemenea măsuri.

Asta în condițiile în care, în primul semestru al anului, deficitul comercial al României a urcat la 15,4 miliarde de euro, cu 4,74 mld. euro mai mare faţă de perioada similară din 2021, arată datele INS. Deficitul bugetar în primele 7 luni ajunge la 1,94% din PIB, faţă de 5,8% din PIB, la cât ar urma să ajungă la finalul anului.

Dar nu pentru că guvernul nu a vrut să se împrumute, ci pentru că nu a avut de unde. În prezent, 1,5 milioane de angajaţi sunt plătiţi la nivelul minim dintr-un total de 5 milioane de salariaţi, scrie ZF, iar marea lor majoritate sunt în mediul privat.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Am discutat subiectul cu Dragoș Cabat, economist.

“Ca să vorbim la început despre impact, impactul va fi unul simplu: odată ce cresc salariile în sistemul bugetar, ele se vor duce, cel mai probabil, în consum și, în felul acesta, vor alimenta în continuare inflația. Este această spirală în care intri între inflație, majorări de prețuri, costuri, măriri de salariu – care se duc toate înapoi în inflație.”, a declarat Dragoș Cabat, economist.