Sancțiunile Uniunii Europene la adresa Rusiei au un efect mai puțin așteptat. Banca Centrală Rusă a anunțat un excedent de cont curent de 58,2 miliarde de dolari în primul trimestru al anului, mai mult decât dublu față de aceeași perioadă a anului trecut și cea mai mare valoare din ultimii 30 de ani. Principalul motor al acestui excedent îl reprezintă exporturile energetice.

Bloomberg stimează că Rusia va obține 321 de miliarde de dolari anul acesta din energie, mai mult cu 36% decât anul trecut. De cealaltă parte, tocmai din cauza sancțiunilor, importurile Rusiei s-au prăbușit.

Am discutat subiectul cu Cătălin Chivu, analist piețe financiare.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

“Dacă e să ne uităm din punctul acesta de vedere, am putea spune că Vladimir Putin a marcat un punct în conflictul cu Uniunea Europeană, dar deocamdată să vedem ce înseamnă punctul acesta și câte ar trebui el să marcheze pentru a reputa chiar și o victorie pe termen scurt.

Așa este și, până la urmă, e simplu de explicat. Aceste exporturi masive pe care Rusia le face de petrol, gaze, cărbune aduc constant un surplus al contului curent pentru că, de când au intervenit sancțiunile, importurile s-au diminuat sau s-au redus total. Și atunci exporturile menținându-se sau chiar crescând, evident că intrările de valută au depășit constant ieșirile și aceste jumătăți de măsură de sancțiuni luate de Occident nu au făcut decât să crească acest surplus, cel puțin în prima parte a acestui an.”, a declarat Cătălin Chivu, analist piețe financiare.