Germania a raportat primul deficit lunar al balanţei comerciale din ultimele trei decenii, ca urmare a inflaţiei şi a perturbărilor comerciale, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Creşterea preţurilor la energie a majorat valoarea importurilor în cea mai mare economie europeană, în timp ce perturbările comerţului mondial au afectat exporturile, ceea ce a dus la deficitul din luna mai.

În mai, exporturile din Germania au scăzut cu 0,5% faţă de luna precedentă, ajungând la 125,8 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu 2,7%, ajungând la 126,7 miliarde de euro. Deficitul de 1 miliard de euro a fost primul înregistrat de această ţară din 1991 încoace, potrivit Bloomberg.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Invazia Rusiei în Ucraina şi sancţiunile ulterioare impuse asupra Moscovei de ţările occidentale au afectat schimburile comerciale, împreună cu blocajele coronavirusului din China, comprimând cererea de bunuri din economia germană axată pe exporturi.

„Excedentul comercial al Germaniei s-a evaporat acum, în principal datorită creşterii în forţă a importurilor, care a compensat impulsul, altfel decent, al exporturilor”, a declarat Claus Vistesen, economist la Pantheon Macroeconomics, adăugând că se aşteaptă ca Germania să continue să înregistreze un deficit comercial şi în timpul verii.

Scăderea globală a exporturilor germane s-a datorat parţial unei scăderi lunare de 2,8% a exporturilor către alte ţări din UE, în timp ce importurile din aceste ţări au crescut cu 2,5%.

Exporturile către SUA au crescut cu 5,7%, iar cele către China au crescut cu 0,5%, dar au scăzut cu 2,5% către Marea Britanie.